search
Sök
menu
Meny

Jönköpingsfamilj på vintervägar

Nils och pappa Emil på cykeltur.

Rusningstid mitt i veckan. Jönköping är i rörelse. Tät trafik på vägarna, köer och rödljus. Tanken om att leva bilfritt kan kännas lockande, men att gå från tanke till handling är inte alltid lätt. Familjen Sjö/Fredriksson har gjort valet – och nu väntar en vinter utan bil.

Emil Sjö och Åsa Fredriksson har nyligen kommit från jobbet. Sonen Nils, 5 år, har hämtats på förskolan. Hunden Bamse möter i dörren. Kaffet rinner ner i bryggaren. Det är en helt vanlig vardagskväll i familjens lägenhet på Ljungarum. Men, snart kommer vardagen att förändras.
-Vi ska vara utan bil i tre månader, över vintern, det blir en utmaning, säger Åsa som inte hade en aning om att Emil anmält dem.
-Jag såg annonsen och så bara gjorde jag det. Vi kan absolut inte motivera att använda bil så mycket som vi gör. Vi jobbar i stan, har släkten nära och Nils har inga aktiviteter som han behöver skjutsas till. Utmaningen kommer definitivt bli större för Åsa, hon är lite bekväm av sig, säger Emil.

De är överens om att Åsa är den som oftast tar bilen ”i onödan”.
-Ja, det får jag erkänna. Jag tar gärna bilen till jobbet, även om det hade gått snabbt att åka buss. Och jag har aldrig gillat att cykla men nu får jag väl lära mig att uppskatta det, säger Åsa.
-Jag och Nils åker gärna på cykeläventyr, inflikar Emil.

Behöver ni göra några långresor?
-De längta resorna blir nog till vår stuga i Mulseryd men där är vi inte så ofta vintertid och det går bra att ta sig dit även utan bil. Den utmaningen jag ser är om vi ska ta med Bamse nånstans, men han kommer nog trivas i cykelvagnen, säger Emil.

Risken att vintern bjuder på extra utmaningar i form av frusna vägar och isande snö, är familjen medveten om – men de känner ingen oro.
-Vädret skrämmer mig faktiskt inte, jag gillar vintern. Det jag tänker kommer att bli svårt är att handla julklappar och julmat, men det handlar väl om att tänka på nya sätt, säger Åsa och Emil fortsätter:
-Vi får åka en extra gång om vi inte får plats med allt. Jag ser inga stora hinder alls, det här ska bli kul!

Följ familjens resa på Instagram
Låt bilen stå är en del av vårt arbete för att främja hållbart resande. Under året har nio familjer fått testa att leva bilfritt i 90 dagar. Under perioden har de fått låna elcyklar och busskort. Familjen Fredriksson Sjö är en av tre familjer som tar sig an vintern utan bil.

Följ de bilfria familjerna på Instagramlänk till annan webbplats

Du kanske känner igen det här reportaget från Vårt Jönköping 2/19?

Publicerad: 2019-12-10 08.00