NGIS Bike park. En cykelbana med stenmjöl.

Jönköpings kommuns största pumptrack finns i Norrahammar

Norrahammars Gymnastik och Idrottssällskap (NGIS) tog fasta på det stora cykelintresset som finns i Norrahammar. För att möta behovet och önskemål från barn och ungdomar i området har de byggt en ”pumptrack” på sin oanvända fotbollsgrusplan.

Grusplanen ligger ett stenkast från Flahultskolan och villaområden, fullt med barn och ungdomar. En pumptrack är en anlagd cykelbana med doserade kurvor, nivåskillnader och så kallade ”pumps”, där du med hjälp av din kroppsvikt pumpar dig genom banan, alternativt trampar.

– Med den feedback och de önskningar vi fått in från både medlemmar och privatpersoner i området såg vi möjligheten att skapa en naturlig samlingspunkt för alla åldrar. Ett aktivitetsområde öppet för alla, utan medlemskap, året om, berättar NGIS ordförande Erik Holmkvist.

NGIS har fått bidrag från bland annat Jönköpings kommun, kultur- och fritidsförvaltningen som såg positivt på satsningen.

– Kul att en förening väljer att satsa på en anläggning som inte är naturligt kopplad till verksamheten. Det visar att NGIS är en flexibel förening som lyssnar och anpassar sig utifrån önskemål och behov inte bara från medlemmar utan även på de som inte är medlemmar i dagsläget. Detta initiativ visar ju tydligt hur en förening kan bidra till att utveckla det lokala samhället, säger Martin Funck, enhetschef för föreningsservice, kultur- och fritidsförvaltningen.

Längre tillbaka i tiden har NGIS haft flera olika sektioner med många fler idrotter, kanske blir det en ny cykelsektion i föreningen i framtiden tack vare den nya anläggningssatsningen.

– Vi får se vad som händer, det är redan full aktivitet i pumptracken från morgon till kväll, vilket är riktigt roligt. Nu ska vi bara få upp en grillplats och lite skyltar och sen hoppas vi att många ska komma hit och cykla, avslutar Erik.

Jönköpings kommun bidrog med bidrag

Föreningen fick det lilla investeringsbidraget från Jönköpings kommun på 50000kr plus ett extra bidrag för spontanytegruppen 40000kr – totalt 90000kr i bidrag från Jönköpings kommun.

Utöver de kommunala bidragen fick de ekonomiska bidrag från RF/SISU och Norheds stiftelse. Riksidrottsförbundet 130000kr och från Norheds 75000kr.

Publicerad: