search
Sök
menu
Meny

Kommunen satsar på förstelärare i förskolan

Kvinna i ljus tröja sitter på huk framför en flicka i femårsåldern. Hon har en gul reflexväst på sig. De gör high five.

I höst börjar 20 nya förstelärare inom förskolan i Jönköpings kommun. På sikt rör det sig om 70 tjänster. Satsningen görs för att stärka kompetensen och göra det möjligt för förskollärare att göra karriär.

– För att vi på sikt ska kunna attrahera och behålla legitimerade förskollärare behöver vi utveckla förutsättningarna i arbetet och arbetsmiljön och skapa nya karriärmöjligheter. När vi nu tillsätter förstelärare höjer vi kvaliteten och stärker kompetensen i förskolan, säger Peter Lindström, chef förskola.

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att införa 70 förstelärartjänster inom förskolan, samma omfattning som i dag finns inom grundskolan och gymnasiet. I ett första skede är det 20 tjänster som ska tillsättas och fördelas på tio förskolor under augusti. Förstelärartjänsten är en centralt placerad tillsvidaretjänst med ett treårigt förordnande på en utvald förskola. Som förstelärare får man ett lönepåslag om 5000 kronor.

– Vi söker legitimerade förskollärare som vill ta nästa kliv i karriären. Den som söker bör ha flera års erfarenhet och god förmåga att leda kollegor i utvecklingsarbete, säger Peter Lindström.

En förstelärare ska driva utvecklingen av undervisningen framåt. Det handlar bland annat om att leda processer och kollegialt lärande och medverka till att förskolans arbete vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Försteläraren följer även upp och analyserar det pedagogiska arbetet och är en god förebild för arbetslaget i det vardagliga arbetet.

Mer information och ansökan till förstelärartjänst finns i länkarna nedan, sista ansökningsdag är den 10 februari.

Publicerad: 2019-01-28 11.01