Kraftfulla poser och glädjefyllda språng

etikett

Publicerad:

sdf

En fristad som stärker självkänslan och är bra för både psykisk och fysisk hälsa. Det är vad femton tjejer från Södergårdsskolan har fått när de samlats på Smeden under våren för att dansa.

Studier visar att många tjejer vill dansa, och det är bra för både kroppen och sinnet att röra sig utan krav. Dans ökar kroppskännedomen och stärker självförtroendet och självkänslan. Och koreografin här på Smeden är anpassad därefter: kraftfulla poser varvat med glädjefyllda språng.

– Nu vill jag se lite power i rörelserna, peppar dansläraren Malin från Dansfabriken under lektionen. Lyssna på texten. Vi är superwoman och vi är starka!

Therese Gyllensten är skolsköterska på Södergårdsskolan. Varje torsdag de senaste tolv veckorna har hon samlat ihop dansgruppen som består av 15 tjejer i åldern 9-12 år, och gått tillsammans med dem från skolan till Smeden för att äta mellanmål och träna dans efter skoldagens slut.

– Vi har hälsosamtal med alla elever i årskurs fyra, där vi tittar på bland annat livssituation och vanor. Tjejer är inte lika aktiva som killar – som ofta är mer spontana i sitt idrottsutövande. Därför insåg vi att vi behövde göra något för de här tjejerna, berättar Therese.

Uppträder på skolavslutningen

Efter uppvärmningen är det styrketräning, med armhävningar, planka, situps och rygglyft. Spridda skratt hörs, någon utropar ”Jag kommer dööööö” och några jublar högt. Men alla kör, och de ger allt.

– En del av de här tjejerna har det tufft hemma och då blir detta en fristad. De kommer hit och dansar och tänker inte på det som är jobbigt, berättar Therese.

Terminen avslutas med en storslagen final: de ska uppträda med två dansnummer på skolavslutningen. En stor snackis bland tjejerna, som är lika delar peppade och pirriga.

– Jag ska vara med och dansa på skolavslutningen, säger en av tjejerna. Jag vet inte om jag vågar… Men jag tror det!

Läs mer om det sammanhållna utvecklingsarbetet i kommunens prioriterade områden

Smeden

Smeden är ett aktivitetshus i Smedbyn i Huskvarna. Här får människor möjligheten att utöva intressen och växa utifrån sina egna förutsättningar. Smeden drivs av Husqvarna FF, men innehåller flera olika verksamheter – både kommunala, privata och föreningar, och är under konstant utveckling.

Smeden Huskvarna Länk till annan webbplats.