search
Sök
menu
Meny
Sök

Länge leve demokratin!

Tord Sunqqvist, ordförande i Kommunfullmäktige, poserar framför Rådhuset. Han håller demokratideklarationen i handen.

Tord Sundqvist, ordförande i Kommunfullmäktige, har skrivit under deklarationen för en stark demokrati.

I år firar Sverige 100 år med allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. År 1921 hölls nämligen första riksdagsvalet där även kvinnor fick rösta. Vår demokrati är värd att värna om varje dag – därför har vi nu skrivit under regeringens deklaration för en stark demokrati. 

Reformen för 100 år sedan ses som Sveriges definitiva genombrott för demokratin. För första gången fick både kvinnor och män rösta i ett riksdagsval. Det var även vårt första riksdagsval där även kvinnor kunde väljas till riksdagsledamöter. Fem kvinnor valdes in och tillträdde sina riksdagsplatser år 1922.

Att män och kvinnor ska ha samma rättigheter har inte alltid varit självklart, och kampen för ett jämställt samhälle pågår fortfarande. Att fortsätta utveckla demokratin är därför lika viktig idag, som för hundra år sedan.

Tillsammans för vårt lika värde

I samband med hundraårsjubileet uppmärksammas vikten av demokrati och jämställdhet över hela landet. Bland annat genom att fler och fler kommuner, regioner och andra aktörer sluter upp och skriver under en deklaration för en stark demokrati. Deklarationen är en del av regeringens nationella kraftsamling för att säkerställa en levande och stark demokrati i Sverige, nu och i framtiden.

Torsdagen den 9 september undertecknade Tord Sundqvist, ordförande i Kommunfullmäktige, deklarationen för Jönköpings kommuns räkning.

– Jönköpings kommun värnar om demokrati, jämställdhet och mångfald. Vi är för alla människors lika värde, säger Tord.

Genom att skriva under åtar Jönköpings kommun att genomföra en rad aktiviteter i demokratins tecken under hösten och framåt. Aktiviteterna sker både i egen regi och tillsammans med andra. Håll utkik i höst!

Läs mer om regeringens nationella satsning på vardemokrati.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: