search
Sök
menu
Meny

Lucifer röd tråd när Jonas Liveröd tolkar Tändsticksmuseets historia

Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.

Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.

Jonas Liveröd har arbetat fram en installation, kallad Luciferfrisen. Konstverket som upptar hela utställningsytan på museet är byggt av detaljer från tändsticksetiketterna.

Alla detaljer är var för sig laddade symboler och referenser, nu bildar de tillsammans en brokig och tredimensionell fris med inspiration av Bayeuxtapeten i Frankrike.

– Undersökande tar sig Jonas Liveröd an museets samlingar. På ett lekfullt sätt omtolkar han historien och sätter in föremålen i ett annat sammanhang. Det finns i alla museer glömda och gömda historier. Att låta sig tolkas av en utomstående kan vara både roligt och skrämmande. Men om vi inte vågar ta in ett annat perspektiv, går vi miste om en möjlighet att utvecklas, säger Ann Johnsson, museiintendent på Tändsticksmuseet.

– Lite överraskad blev jag allt av mängden askfat i arkivet, där annars den stora skatten är tändsticksetiketterna – där historien finns illustrerad. Askkopparna har fått plats i installationen eftersom tändstickor också tänt otaliga cigaretter genom historien – men som nu för det flesta är något som inte längre står framme i var mans hem. I den här typen av uppdrag tvingas jag alltid till förnyelse och att överraska mig själv, jag har tillexempel aldrig gjort så här opassande skulpturer tidigare, säger Jonas Liveröd och ser nöjd ut.

Lucifier – ljusbäraren

Lucifer var namnet på ett tändsticksmärke en gång i tiden. Det blev också ett internationellt slanguttryck för tändstickor under tidigt nittonhundratal, och kallas fortfarande så i Nederländerna. Namnet kom av Lucifers ursprungliga betydelse – ljusbäraren. Lucifer är bekant från bibeln, en rebellisk ängel som kastas ut ur gemenskapen och faller mot jorden.

Lika rebelliska och stökiga är den grupp skulpturer Liveröd skapat i anslutning till Luciferfrisen. Här används tändstickor på ett sätt som varit mycket vanligt genom historien, men som nu närmast känns omodernt och definitivt inte helt lämpligt – massor med cigaretter, askfat, fimpar och tändstickor omger de festande skulpturerna.

Hyllad konstnär

Jonas Liveröd skapar ofta konstverk för en specifikt för en plats och älskar samlingar. Han bor och arbetar i Ågårdskvarn i Västergötland där han driver sitt eget mikromuseum, kallad den Den Liverödska Wunderkammaren. Han har fått en rad priser och stipendium och innehar nu Konstnärsnämndens stora femåriga arbetsstipendium.

Utställningen kan du se på film via Tändsticksmuseets sida match.jonkoping.se, där du framåt också kan läsa om när museet kan öppna igen.

Utställningen på filmlänk till annan webbplats

Artist in residence är ett vanligt arbetssätt inom kreativa områden. Residensprogram görs i Jönköpings kommun på Tändsticksmuseet inför museets kommande nya basutställning. Artist-in-residence-program har förekommit i den internationella konstvärlden sedan senare delen av 1800-talet.

Publicerad: