search
Sök
menu
Meny
Sök

"Många ungdomar har sett oss på TikTok och vill träna med oss"

Fanny och Patrik laddar upp inför veckans backträning i Järabacken i Jönköping.

Fanny och Patrik laddar upp inför veckans backträning i Järabacken.

Det som började med några vilsna turer vid havet är idag målinriktad succé. Möt det äventyrälskande swimrun-paret Patrik Widell och Fanny Ahlfors - kända som Team Lost.

Torsdagseftermiddag och ljumma försommarvindar går över Järabacken i Jönköping. Vid foten av slalombacken gör sig Patrik Widell och Fanny Ahlfors redo för veckans backträning.
– Från början var vi själva här och tränade varje torsdag men med tiden har vi fått sällskap av andra som vill träna tillsammans med oss. Många ungdomar har sett oss på TikTok och hittat ut hit vilket är jättekul.

Team Lost har tusentals följare i sociala medier där deras bilder, berättelser och klipp inspirerar till utomhusäventyr. Fokus är deras tävlande i swimrun som precis som namnet antyder handlar om att simma och springa olika distanser*.
– Det är en ung sport, den har funnits i cirka tio år, men den växer hela tiden. När vi började var det inte många som höll på med swimrun i Jönköping men numera finns en fast bana vid Axamo och där har vi också träningar varje tisdag dit alla som vill testa är välkomna.

Förutsättningarna, förutom kondition, muskel- och viljestyrka, är att man är ett team på två personer. Och Patrik och Fanny har visat sig vara ett riktigt bra team, både på och utanför tävlingsarenan.
– Vi gjorde exempelvis ett lopp i Norge då vi var ute i nio timmar, då lärde vi oss en hel del om varandra och insåg att vi fungerade riktigt bra tillsammans.

Paret framför Järabacken


Varifrån kommer namnet Team Lost?
– Vi träffades på Lost Villa i Kroatien och gick vilse väldigt ofta så vi blev lite Team Lost direkt. Det var träningen som förde oss samman men vi hade aldrig testat Swimrun då. Men när vi väl börjat blev det mycket direkt. Vårt första år tillsammans reste vi jättemycket över hela världen och tävlade men sen kom pandemin och då ställdes ju alla tävlingar in. Och vi har inte vågat boka in så mycket framåt heller med risk för att det ska bli avbokat.

Varför just Swimrun?
– Det är både ett äventyr och en upplevelse. Man springer uppför branta berg och simmar genom klarblåa vatten. Vi har bland annat tävlat i Pyrenéerna, det var fantastiskt. Sen är det en utmaning i sig att hitta rätt, vi har börjat med orientering för att bli bättre på den delen. Och så är det en skonsam idrott eftersom man inte springer så långa sträckor i taget, det är mer slitsamt att t.ex. springa ett maraton.

Lätt att hitta lugna platser i Jönköping

Att paret bosatt sig i Jönköping är ingen slump. Patrik är uppvuxen i stan och åkte snowboard i Järabacken som liten, Fanny som flyttat från Stockholm tycker att det är befriande att det ”är så lätt att hitta egna lugna platser utan stress”.
– Vi trivs fint här. Jönköping är bra, det är smidigt och snabbt att ta sig mellan olika platser och det finns bra träningsmöjligheter. Och det är trevligt och välkomnande.

Har ni några favoritplatser i kommunen?
– Vi gillar Axamo och Hallby och att simma i Vättern när den är varmare är härligt. Det är också skönt att springa längs stranden, i vattenbrynet och så gillar vi Visingsö som bjuder in både till simning och löpning.

Vinden har tilltagit och det kommer några regnstänk. Men vädret verkar inte påverka Patrik och Fanny. De tillbringar större delen av sin fritid utomhus, de har till och med varit på flera dejter under bar himmel.
– På ett av våra äventyr sprang vi John Bauerleden. Vi hade med oss tält och övernattade efter halva sträckan och sen sprang vi resten dagen därpå.

*VM är t.ex 65 kilometer löpning och 9,5 kilometer simning.

Team Lost är två av Jönköpings kommuns ambassadörer för Friluftslivets år #luftenärfri

Läs mer om friluftslivets år och ambassadörerna

Publicerad: