search
Sök
menu
Meny
Sök

Mat och klimat fokus på årets Klimatvecka

Är du intresserad av mat, klimat och självförsörjning? Vill du veta mer om framtidens livsmedel och kommunens beslut om att skydda jordbruksmarken? Under Klimatveckan 18-24 oktober kan du ta del av en mängd digitala aktiviteter som är gratis och öppna för alla.

Programmet rymmer allt från klimatfrukost, föreläsningar och aktiviteter till den avslutande klimatkonferensen med tema mat och klimat. Under veckan infaller också Offentliga måltidens dag som i årets seminarium bl.a. lyfter fram klimatsmarta matval och kommunikation kring offentliga måltider, med exempel från Jönköpings kommun.

Måltider som gör skillnad

Visste du att maten som lagas och serveras på förskolor och skolor är klimatsmart? Det innebär bland annat att vi strävar efter att skapa hållbara måltider utifrån prioriteringar ställda mot klimatpåverkan, biologisk mångfald, ekologiskt, närproducerat, svenska produkter, transporter, bekämpningsmedel, sociala aspekter och ekonomi.

Maten har stor betydelse för att barn och elever ska tillgodogöra sig kunskap, utvecklas och få förståelse för matens betydelse för hälsa och miljö. Varje dag planeras och lagas mat till ca 26 000 barn och elever på råvaror av hög kvalité och med så få tillsatser som möjligt.

– Bra mat måste också vara god mat! Menyn är både traditionell och nytänkande och vi utvecklar maträtterna hela tiden tillsammans med kockar och elever. Vi utgår bl.a. från den nationella livsmedelsstrategin och näringsberäknar, kostberäknar och klimatberäknar all mat, säger Lina Ekeroth Sandqvist som är chef över kostorganisationen på utbildningsförvaltningen.

Karin Gunnarsson, kock på Örserumsskolan

Matglädje ger lärglädje

Karin Gunnarsson är kock på Örserumsskolan och planerar, lagar och serverar mat till ca 70 personer varje dag. Det mesta lagas från grunden med svenska råvaror och ofta med närproducerat.

– Vi har en grundmatsedel med basvaror som är upphandlade centralt. Utifrån den kan jag sen komponera mina egna rätter. Det blir mycket vegetariskt, fisk, fågel och råvaror i säsong och bröd bakar jag nästan alltid själv.

Karin träffar alla barn, elever och pedagoger varje dag, möten som är viktiga och betydelsefulla.

– Det är mina matgäster som ger inspiration! Jag tycker om att prata med barnen, att få direkt återkoppling men också få tillfälle att samtala om matens betydelse. Goda och bra måltider bidrar till matglädje, gemenskap och trivsam miljö, förutsättningar för att ta till sig kunskap och få energi att klara en hel dag, säger Karin.

Hör mer om Karins tankar kring skolmat i filmen Matglädje ger Lärgläjde. Hon är en av tre kockar från Jönköpings kommun som medverkar och berättar om matens betydelse i förskola och skola och hur vi arbetar klimatsmart med inköp och tillagning.

Se filmen Matglädje ger lärglädje Länk till annan webbplats.

Se programmet och läs mer om Klimatveckan 18-24 oktober Länk till annan webbplats.

Klimatveckan arrangeras för åttonde året i rad av Klimatrådet, som Jönköpings kommun är en del av. Syftet med veckan är att den ska bidra till Klimatrådets vision om ett klimatsmart Plusenergilän.

Publicerad: