search
Sök
menu
Meny

Mer skridskoåkning – tack vare frivilliga

två barn som åker skridskor. 

Under vinterhalvåret är det full aktivitet på kommunens alla isbanor och ishallar. Den som själv är intresserad av att spola isbana i sitt område, kan kontakta Jönköpings kommun och anmäla sig som frivilligspolare.

I kommunen finns cirka 50 isbanor varav 38 stycken kan spolas av frivilliga. Utöver dessa isbanor finns konstfrusna isbanor på bland annat Råslätts IP och Vapenvallen i Huskvarna. Flera av isbanorna underhålls av Jönköpings kommun, medan andra isar spolas och underhålls av AMA, idrottsföreningar och skolor, men även av privatpersoner.

– För att få spola krävs det att man som privatperson går en utbildning hos oss på knappt två timmar. Detta för att vi ska kunna informera och visa hur det går till. Därefter skriver vi ett avtal innan personen i fråga kan kvittera ut utrustning på AMA. Sen är det bara börja spola, säger Carina Karlzon, föreningsutvecklare på Jönköpings kommun.

svartvit bild på man i glasögon. 

Fredrik Karlsson är en av frivilligspolarna i Bankeryd.

Spolar isbanan för barnens skull

En av de frivilliga som i flera år spolat isbana där han bor är Fredrik Karlsson från Bankeryd. I fem år har han spolat isbanan på Skogsdalsgatan, något han upplever är väldigt uppskattat bland många i området.

– Vi bor precis vid isbanan och jag har själv barn som gillar att åka skridskor. De kan gå ut och åka med kompisar eller grannar direkt efter skolan vilket är väldigt roligt. Vi har dessutom fått upp belysning så nu kan de vara ute och åka till sent på kvällen. Jag märker att det är många i området som åker och att isen är uppskattad, säger Fredrik Karlsson.

För att isen ska vara säker och att man ska få fortsatt ansvar för spolning krävs det att man underhåller isbanan och skottar vid behov.

– Det är inget jättejobb att sköta isen och det vi gör, gör vi för barnens skull. Spolningen tar väl ungefär 20–30 minuter och sen är vi några som hjälps åt med skottningen. En granne har en snöslunga som vi kan använda vilket underlättar mycket, fortsätter Fredrik.

Publicerad: 2019-02-12 16.01