Möbelcirkeln – på dubbelt hållbara ben

etikett

Publicerad:

sdf

Möbelcirkeln i Bankeryd bygger stabil framtid för både medarbetare och miljö. Och i dagarna tar de ett avgörande digitalt kliv som gör det lättare för alla kommunala verksamheter att tänka cirkulärt hållbart.

Förmiddag i januari. Snön faller mjukt över Bankeryd. En lastbil svänger in på Sjöåkravägen 24 och stannar på gården. Några killar bär in bord och stolar genom portarna. Innanför breder ett landskap av möbler ut sig. Alltifrån gamla låga skolbänkar med lock till stora höj- och sänkbara skrivbord. De flesta lite nötta i kanterna men hela och funktionella – och med lite puts kan de allra flesta bli användbara igen. Och det är just det som verksamheten handlar om: att ta hand om kommunens möbler så att de kan få fortsatt liv. Möbler som tjänat ut sin roll hämtas och fixas i ordning, fotograferas och katalogiseras för beställning och utkörning för ny användning.

– Vi behöver vara smarta och bygga om möbler för nya användningsområden, säger enhetschef Arno Willemse, och gestikulerar ut över möbelhavet.
– De här stora skåpen är inte så användbara för den som inte har massor av pärmar längre, men de kanske kan bli någon typ av datorbord. Och kanske kan de här stora skrivborden delas på och bli flera mindre?

En väldigt populär arbetsmarknadsinsats

Möbelcirkeln är en del av arbetsmarknadsavdelningen och bemannas av medarbetare med olika arbetsmarknadsinsatser. Målet är att ge förutsättningar för framtida egenförsörjning, praktik, anställning eller studier.
– Det är oftast cirka 10-12 individer här hos oss, berättar Jessica Janeblad som är en av tre arbetsledare.
– Alla som är här har egen planering utifrån egen förmåga och jobbar mot egna mål. Det är en väldigt populär arbetsmarknadsinsats och vi märker att många ungdomar vill hit. Jag tror att många trivs med att få ta i lite, det blir nästan som ett litet träningspass. Och det liknar på många sätt reguljär arbetsplats vilket är uppskattat.

Digital katalog avgörande för framtiden

Lastbilen som anlände genom snöiga landskap har nu lastats ur och iordningsställda möbler ska lastas på. Det cirkulära genomsyrar både arbetsprocess och tankesätt. Visioner saknas inte och i framtiden hoppas Arno både på fler arbetsuppgifter för medarbetarna och färre turer till sortergården (som är sista anhalt för möbler som cirkulerat klart).
– Vi vill gärna fokusera mer på rekond framöver, vi märker att många är kräsna när det gäller begagnat men om vi kunde måla om våra möbler skulle de få en helt ny chans.

Redan i mitten av februari tar verksamheten, som funnits i över två decennier, ett av sina viktigaste utvecklingssteg.
– Vi lanserar en helt digital katalog där alla kommunens verksamheter kan se vilka möbler som finns i vårt lager och enkelt göra beställningar. Vi räknar med att det ska leda till att ännu fler vänder sig till oss istället för att köpa nytt. Många är duktiga redan idag men det finns mycket mer att göra och pengar att spara.

alternativ text ska alltid skrivas. Beskriv bilden vad den föreställer

Alla möbler etiketteras, fotograferas och katalogiseras.

Möbelcirkeln hette tidigare Möbellagret men bytte namn för att tydliggöra det cirkulära. Och det räcker med ett besök för att förstå att verksamheten är en viktig del av ”the circle of life” – genom såväl sociala som ekologiska och ekonomiskt hållbara insatser. Eller som Arno Willemse uttrycker det:
– Vi befinner oss i en cirkulär helhet där alla är vinnare.

Hållbar information

Möbelcirkeln i siffror

749 körningar genomfördes under 2022.
I januari 2022 genomfördes 39 körningar, i januari i år var siffran 104.
I skrivande stund finns 9260 möbler i den digitala katalog.

Hållbara råd

Möbelcirkeln har idag ingen verksamhet för privatpersoner utan syftet är att bidra till cirkulär hållbarhet inom kommun-organisationen. Men vi kan alla inspireras av det hållbara synsättet i vår vardag. Börja följa dessa tre enkla råd för hållbar konsumtion:

  • Tänk ett extra varv innan du handlar nytt (behöver eller villhöver du?)
  • Laga det du har istället för att köpa nytt.
  • Hyr, låna eller handla second hand.

En hållbar kommun

Detta reportage är en del av vårt arbete med hållbar konsumtion och produktion som finns med i Program för hållbarhet i Jönköpings kommun. Programmet utgår från Agenda 2030 och de Globala målen.

Hållbar utveckling - agenda 2030