Munksjökajen vann årets Stads­byggnadspris

Munksjökajen med sitt breda promenadstråk, växter och bänkar.

Munksjökajen invigdes i oktober 2021.

”Munksjökajens karaktärsfulla utformning bygger vidare på Jönköpings DNA som fabriksstad” – Munksjöpromenaden som länkar ihop flera stadsdelar och gör sjökanten tillgänglig för alla tilldelades Stadsbyggnadspriset 2021.

Det var arkitekterna 02Landskap och Sydväsk arkitektur och landskap som tillsammans med Södra Munksjö Utvecklings AB (SMUAB) och stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun som fick ta emot Stadsbyggnadspriset 2021. Förutom det stora priset vann de även klassen God livsmiljö.

– Det har varit ett väldigt roligt projekt för oss att jobba med, en helt unik miljö utmed Munksjön. Vi har velat lyfta fram de befintliga kvaliteterna i området, både byggnader och miljön som helhet, och låta dem komma fram. Det vi har lagt till är funktioner och kvaliteter som ska öka attraktiviteten längs stråket, och den balansen har varit spännande att jobba med, säger Ulrika Gunnman från 02Landskap.

Ulrika betonar att det varit ett fint samarbete med såväl kommunen och SMUAB som Sydväst arkitektur och landskap och entreprenören Kanonaden, och Niklas Bosrup från Sydväst arkitektur och landskap håller med:

- Det har varit ett jätteroligt samarbete, stort tack till Jönköping som satsat på det här projektet för att binda samman den här promenaden, det kommer göra otroligt mycket för stadssfären. Vi har gått i armkrok hela vägen.

En plats nära vattnet för alla

På plats för att ta emot det prestigefyllda priset fanns Christina Stenberg, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör och Katarina Bröms, VD på SMUAB, som även de understryker hur bra det kan bli när duktiga arkitekter och beställare samverkar. Stråket länkar ihop flera stadsdelar och längs promenaden finns olika platser att stanna till vid.

– Munksjökajen är en viktig pusselbit för att snart kunna vara nära vattnet runt hela Munksjön. Det är inte bara ett stråk, utan där finns platser där du kan stanna, ta en fika eller gymma, säger Christina Stenberg.

Stadsbyggnadspriset delas ut till byggnader eller miljöer som färdigställts under det senaste året för att uppmärksamma och främja god byggnadsvård, god arkitektur och goda livsmiljöer i Jönköpings kommun. Stadsbyggnadsnämnden utser vinnarna i respektive klass, och årets webbsända pris­utdelning ägde rum under torsdagen 20 januari under ledning av stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Samuelsson (C), Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt och Cecilia Idermark, planarkitekt.

Nya rum i samklang med historien

Diplomet i god arkitektur delades ut till Åsafors Snickeri AB och arkitekt Skisskammaren Söderström & Olofsson. I Dunkehallaravinen i Jönköping har kulturmiljön förstärkts med ett nytt flerbostadshus, skickligt inpassad i landskapet med välutformade detaljer. Enligt juryns motivering är byggnaden så självklar att man får känslan av att den alltid stått på platsen.

Ombyggnation av unik kulturmiljö

I klassen god byggnadsvård tog Huskvarna Hembygdsgård och Tengbom emot diplom för ombyggnaden av Kroatorpet i Huskvarna. Vid ombyggnationen av det populära besöksmålet med vidsträckt utsikt över Vättern har man haft lyckats kombinera samtida byggnation med de äldre torpen med stor respekt.

Hedersomnämnande 2021

I kategorin God arkitektur finns möjlighet för stadsbyggnadsnämnden att dela ut ett hederspris till ett nominerat projekt som inte vunnit klassen, men som juryn ändå vill uppmärksamma för särskilda kvaliteter. I år beslutade stadsbyggnadsnämnden att tilldela hederspriset till Skanska och Tengbom för nybyggnation av kontorsshus på Skeppsbron för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen.

Läs mer om Stadsbyggnadspriset, se juryns motiveringar och titta på prisutdelningen i efterhand här