search
Sök
menu
Meny

Nominera byggnader och miljöer till Stadsbyggnadspriset 2020

Modern träbyggnad.

Grafitgrå i Kaxholmen vann stadsbyggnadspriset 2019.

Nu är det dags att lämna förslag på byggnadsverk och miljöer som bidrar till att utveckla stadsbilden i Jönköpings kommun. Till och med 10 november finns möjlighet att nominera kandidater till Stadsbyggnadspriset 2020.

– Stadsbyggnadspriset är bra för diskussionen om hur arkitekturen ska utvecklas i vår stad. Hur passar det nya in mot det gamla i våra stadsrum? vilka nya innovationer bidrar vår egen tid med och vilka bra exempel finns på fina renoveringar av äldre arkitektur? Genom att vi har tre klasser kan vi få till en bred diskussion om hur vi utvecklar och vårdar våra gemensamma offentliga rum och arkitekturen i Jönköpings kommun, säger Bengt Mattias Karlsson, stadsarkitekt.

Logotyp för Stadsbyggnadspriset.

Tre kategorier

Förslag kan lämnas in i tre klasser. Samtliga nominerade verk ska vara färdigställda under 2020:

  • God byggnadsvård - varsam och pietetsfull ombyggnad, vård eller restaurering av en äldre byggnad, återuppbyggnadsprojekt samt särskilda objekt där stora krav ställts på god anpassning med hänsyn till stadsbild och stadsmiljö.
  • God arkitektur - ny byggnad eller tillbyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang.
  • God livsmiljö - byggnadsverk eller anläggning som bidragit till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt eller på annat sätt t.ex. god tillgänglighet.

Stadsbyggnadspriset 2020 delas ut i januari efter att Stadsbyggnadsnämnden utsett vinnarna i varje kategori.

Publicerad: 2020-10-15 09.03