search
Sök
menu
Meny
Sök

Nostalgitripp i det fria

Linda och Hans-Åke står och sjunger under kastanjen.

För 25 öre får du en melodi, för 50 öre får du två. Det är utomhusföreställning på Kärrhökens äldreboende, där temat Musik och Minnen vid Jukeboxen väcker både minnen och känslor.

Lill-Babs, Connie Francis, Siw Malmqvist och självaste kungen, ja Elvis alltså. Välbekanta tongångar studsar mellan husen. Under den blommande kastanjen står Linda Elaine Byman från Femtinge Teater och sjunger för allt vad det prickiga klänningstyget håller. Hans-Åke Andersson står bredvid och böjer sig framåt med händerna kupade över munspelet. I publiken sitter Sandra Nyman, som är aktiveringssamordnare på Kärrhökens och Ädelstenens äldreboende.

– Mitt jobb, det är att sätta guldkant på tillvaron för hyresgästerna på våra äldreboenden. Pandemin har gjort att vi fått bli lite påhittiga. Men det har hänt saker hela året. Vi odlar, får besök av olika djur, firar de olika årstiderna. Och spelar bingo varje fredag, det är veckans höjdpunkt, säger Sandra Nyman med ett stort leende.

Fötterna går och händerna klappar takten. Runt kastanjen sitter de boende på Kärrhökens äldreboende och njuter av de bekanta tongångarna. Dagen bjuder på en lätt bris och solen kikar fram mellan molnen. Några ungar på kickbike susar förbi och kikar nyfiket in emot den välljudande oasen i mitten av gården.

Väcker minnen

Under pandemin har de äldre hållits lite mer åtskilda än vanligt, men det sociala behovet finns där och nu när vädret tillåter får de äntligen göra saker tillsammans igen. Dagens konsert väcker minnen och ger upphov till många samtal.

– De lever upp, jag ser glädjen och jag ser att de är delaktiga i något, de får ett sammanhang. Vardagen blir inte trist och grå bara för att man flyttar till ett äldreboende, här ser vi till att det händer grejer, säger Sandra Nyman.

Femtinge Teater är klara med sin konsert – den första av tre idag. Under hela maj och juni månad åker de runt på äldreboenden, dagverksamheter och gästhem i Jönköpings kommun med sin föreställning.

Fantastiska möten

– Ja, det är väl femte eller sjätte turnén vi gör i Jönköpings kommun. Och varje turné består av nästan 40 spelningar, så jo, det blir ju en del när man lägger ihop det, konstaterar Hans-Åke Andersson.

– Vi har fantastiska möten när vi spelar för de äldre, fyller Linda Elaine Byman i. Vi ser så mycket glädje och det blir starkt när minnen väcks till liv.

Förra året blev annorlunda för de allra flesta, och för Femtinge teater innebar det att de fick bli experter på utomhuskonserter. Något som kräver en lite annorlunda teknik framför allt när det gäller ljudet.

– Man kan dra på lite extra med ljudet utomhus, det är roligt för den här musiken kräver ju det, avslutar Hans-Åke Andersson innan Femtinge teater drar sig undan för att ladda för nästa spelning.

Publicerad: