search
Sök
menu
Meny
En person som står och håller en skateboard. Man ser bara fötter, ben och skateboard och skugga. 

Nya regler på Olliewood – för allas säkerhet

I våras var det många åkare i skejtparken Olliewood på Rosenlund. Flera ungdomar hörde av sig med synpunkter om att det var trångt och att åkningen inte kändes säker. Ungdomarna ville ha nya regler i parken för bättre och säkrare åkning. Utöver uppdaterade regler är det fler förändringar på gång i skejtparken som 2020 fyller 10 år.

Snart sitter de nya reglerna på plats i parken, och de börjar också gälla då när de är på plats. Reglerna gäller till att börja med under ett år. Under det året utvärderas de löpnade genom samtal med åkarna, de föreningar och organisationer som använder parken mest.

– Under våren hade vi möten med drygt 30 åkare mellan 11 och 24 år som alla åker skate, kickbike och BMX för att få en uppfattning om hur de såg på läget i parken. Vi fick också in synpunkter av åkare och andra via jonkoping.se och KFUMs hemsida, förklarar Martin Funck som drivit processen med att arbeta fram de nya reglerna. Han fortsätter:

– I dialog med åkare fick vi in kloka synpunkter som nu formulerats i nya regler. Reglerna har också bollats med våra politiker, via representanter från Kultur- och fritidsnämnden och RF/SISU Småland som kommit med synpunkter och inspel.

De nya reglerna ska göra det säkrare för alla att åka i Olliewood. Reglerna ska också bidra till en god stämning i parken och göra det möjligt att utvecklas oavsett på vilken nivå man är.

– Jag som åker i stort sett varje dag i Olliewood tycker det är bra med nya och tydliga regler, det och de andra utvecklingsprojekten som är på gång kommer gynna parken, säger Oliwer Dahlgren som varit engagerad från start i arbetet med att ta fram de nya reglerna.

Alla som deltagit diskussionerna är överens om att problemet i grund och botten är positivt. Det är fantastiskt att det är så många som vill använda anläggningen. Här träffas likasinnade som vill utvecklas och vara kreativa inom sin idrott.

Nya hinder planeras i parken

– Vi vill göra om i parken så att det finns plats för fler åkare. Därför har startat ett projekt med några av åkarna. De ska ta fram förslag på nya hinder i trä som de själva ska vara med och bygga och sedan se efter. Både fritidsgården Residenset och KFUM är med i projektet och ungdomarna får handledning av en professionell snickare med lång erfarenhet av att bygga skateparker, säger Martin Funck.

– Detta kommer bli ett riktigt spännande projekt. Vi på Residenset kommer hålla ihop gruppen och även försöka involvera tjejskategruppen, säger Elin Käll som är Fritidsledare på Residenset.

Negin Jakobsson som är en flitig åkare parken fyller i:
– Här saknas verkligen olika saker att åka på som vi kan använda för att utvecklas i vår åkning. Det blir bra att vi kan vara med och bygga och ta fram egna förslag. Jag tycker det behövs en miniramp. Olliewood är ganska svårskejtad för nybörjare, men med de nya grejerna blir det också lättare för dem att utvecklas.

Ny belysning och renovering

För att göra det möjligt att åka ännu mer i parken och bidra till att området uppfattas mer tryggt och säkert även kvällstid så planeras det för ny belysning på Olliewood under 2021. En större renovering av betongytorna kommer också att ske inom de närmsta åren.

– Vi hoppas att både nya regler och nya hinder, belysning och renovering ska göra att Olliewood fortsatt är en populär anläggning för ungdomar. Vi hoppas också att ungdomar ska fortsätta att engagera sig och kontakta Jönköpings kommun när de har synpunkter eller önskemål. Vi vill ju att de ska känna att de kan påverka och bidra till förändring, säger Henrik Andersson, kultur- och fritidsnämndens ordförande som också varit med på möten med ungdomarna kring de nya reglerna.

Jönköpings kommun har förutom Olliewood nio mindre skateanläggninar: Bankeryd – Attarpsgården, Månsarp – Månsarps IP, Gränna – Hamnen, Friaredalen – lekplatsen, Kaxholmen – Skolan, Lizard Park – Södra munksjön, gamla sortergård, Lekeryd – Klockarevägen, Norrahammar – Stationen, Tenhult- Kabevallen. Det kommer dessutom byggas ytterligare två mindre anläggningar på Ekhagen samt på Hisingstorp inom ett års tid.

Publicerad: 2020-10-05 16.14