Nybakad undersköterska tack vare äldreomsorgslyftet

sdf

Jobba halvtid, plugga till undersköterska på halvtid – men behåll din heltidslön. Det är dealen för de kommunanställda som blir antagna till äldreomsorgslyftet, och nu är de första undersköterskorna klara.

Jönköping har fått 45 nya undersköterskor, och en av dem heter Imelda Tokovic. I två år har hon studerat samtidigt som hon arbetat på Trädgårdens äldreboende.

– Det är en jättestor fördel att ha den här möjligheten. Alla som har chansen att göra detta borde ta den, säger Imelda Tokovic.

Äldreomsorgslyftet är till för anställda i äldreomsorgen som vill vidareutbilda sig till undersköterska. Deltagarna pluggar halvtid, och jobbar halvtid – men behåller sin heltidslön under studietiden.

– Det har varit lite kämpigt ibland men så länge man är organiserad och har en plan för hur man ska lägga upp studierna går det bra. Nu har jag en mycket bredare kompetens och det betyder jättemycket, säger Imelda.

Sveriges befolkning lever allt längre, och äldreomsorgen kommer i framtiden att ha allt större behov av undersköterskor. Camilla Johansson är äldreomsorgschef, och hon understryker hur stor betydelse äldreomsorgslyftet har för verksamheten.

– Det är oerhört viktigt att vi har möjlighet att erbjuda detta, eftersom vi har så stort behov av adekvat kompetens. Äldreomsorgslyftet är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla en god vård och omsorg på lång sikt, säger Camilla Johansson.

Studierna genomförs via vuxenutbildningen i samarbete med vård- och omsorgscollege. Varje höst- och vårtermin sker ett nytt intag, senast nu i januari då 36 nya deltagare påbörjade sina studier.

Relaterade artiklar