Ny regel: Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

etikett

Publicerad:

sdf

Från och med den 1 mars 2025 gäller nya regler för restauranger och andra storhushåll, såsom skolkök och vissa butiker. Enligt reglerna ska dessa verksamheter kunna informera gäster om köttets ursprungsland – det land där djuret var uppfött.

Så ska informationen lämnas

Gäster ska enkelt kunna få information om varifrån köttet som serveras kommer. Informationen kan ges på följande sätt:

  • Skriftligt, exempelvis på menyn eller en skylt vid serveringen.
  • Muntligen vid förfrågan, men då måste det också finnas en skylt som informerar gästerna om att de kan fråga personalen.

Vilket kött omfattas?

Kravet gäller färskt, fryst och malet kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Reglerna gäller även för kött som tillagas i butik och säljs oförpackat eller som packas på kundens begäran.

Kravet gäller inte för:

  • Korv, färdiga köttprodukter eller marinerat kött
  • Kött som används i buljong, fond eller liknande

Kontroll och tillsyn

Kommunens livsmedelsenhet ansvarar för att kontrollera att reglerna följs. Tillsyn sker vid planerade besök och vid behov, exempelvis vid klagomål.

Ursprungsland för kött

Ursprungsland för kött, Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.