search
Sök
menu
Meny

Nytt sätt att rekrytera unga

Ung kille visar äldre dam hur en surfplatta fungerar.

För att säkra den framtida personalförsörjningen har kommunens äldreomsorg inlett ett samarbete med företaget Ung Omsorg som arbetar med möten över generationer. De anställer högstadieungdomar för att göra det lilla extra i äldre personers vardag.

Första helgen i december gjorde 18 högstadieungdomar sina första pass på Ekåsens äldreboende, Trädgårdens äldreboende och Kärrhökens äldreboende. Ungdomarna jobbar i team under ledning av en teamledare. Teamen besöker äldreboendena under en förmiddag och umgås, till exempel genom att fika, promenera och spela spel tillsammans med de äldre. Syftet med besöken är relationer över generationer genom en social samvaro.

‑ Att bygga relationer över generationer är naturligtvis betydelsefullt, säger Camilla Johansson, som är äldreomsorgschef.

Men för äldreomsorgen är samarbetet med Ung Omsorg framförallt en viktig del i att bredda rekryteringen och säkra den framtida personalförsörjningen.

‑ Vi har tidigare arbetat med helgaktiverare på våra äldreboenden. Det gör vi fortfarande, men då är det gymnasieungdomar vi anställer. Genom samarbetet med Ung Omsorg får vi in högstadieungdomar på våra äldreboenden och vi hoppas såklart att de ska söka vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och så småningom börja arbeta hos oss, säger Camilla.

‑ Medelvärdet på de utvärderingar vi har gjort i våra kommunsamarbeten visar att i snitt 22 % går vidare till vård- och omsorgsprogrammet, berättar Arvid Morin och Benjamin Kainz som är grundare av Ung Omsorg.

De startade företaget 2007 och har idag 1399 anställda ungdomar som arbetar på 150 äldreboenden från Tornedalen i norr till Skåne i syd. Deras vision är att de vi vill skapa meningsfulla möten mellan generationer och ge unga en utvecklande start i arbetslivet.

‑ Intresset för ett första meningsfullt extrajobb har varit stort i Jönköping. 227 ansökningar kom in. Ungdomarna som nu har fått jobb kommer verkligen förgylla tillvaron för de äldre. Om verksamheten uppskattas hoppas vi att även fler unga och äldre får ta del av verksamheten framöver.

Publicerad: 2018-12-18 08.00