search
Sök
menu
Meny

Öster fyller 400 i april – firas i augusti

Söndagen den 26 april fyller vi 400 år. Men i maj fyller vi 736 år. Och nästa år blir vi 50. Hur hänger det ihop? Vi reder ut årsdagarna och förklarar varför just det här datumet i april är så viktigt.

1284, 18 maj: Sveriges äldst bevarade privilegiebrev

Det här året skrev Kung Magnus Ladulås ett brev som gav Jönköping tillstånd att hålla två årligen återkommande marknader (dessa privilegiebrev är idag Sveriges äldst bevarade). Jönköping var vid denna tid ännu inte stad – men breven blev början på vår stads historia. Därför kan den 18 maj ses som vår första födelsedag.

I breven fick också Jönköping sitt namn. Magnus Ladulås skrev om Jönköpings slott med orden ”castrum Junakøpung” vilket betyder slott för ständig (June) handelsplats (køpung).

Kronan och Magnus Ladulås ville med dessa privilegier, och med namnet på platsen, att Jönköping skulle utvecklas till en stark, svensk handelsplats som skulle klara sig utan byteshandel med fienderna i Danmark. Och så blev det.

1612: Jönköping brinner!

1612 tände Jönköping eld på sig själv, i självförsvar. Danskarna hade förvarnat om att de skulle komma och belägra staden. Jönköping som vid denna tid var en gränsstad, var en attraktiv handelsplats för både Danmark och Sverige. Men genom att bränna ner sitt eget slott och alla militära byggnader hindrade man danskarnas besök – och Jönköping förblev svenskt. Eller, det som fanns kvar av Jönköping, i alla fall.

1620, 26 april: Öster – Det nya Jönköping

Jönköping reste sig ur askan igen, och hela staden flyttade österut. Ur ett militärstrategiskt perspektiv var den nya platsen på Öster perfekt – där låg staden skyddad mellan Vättern i norr, Munksjön i väster, och Rocksjön i söder.

Den 26 april år 1620 fick Jönköping sina nya stadsprivilegier av Kung Gustav II Adolf och blev därmed officiellt en stad. Detta datum räknas alltså som Jönköping Östers födelsedag.

Det nya Jönköping byggdes därefter upp över lång tid. De första byggnaderna som restes var Göta Hovrätt, Kristinekyrkan och Rådhuset, som alla står kvar än idag vid Hovrättstorget.

Att staden byggdes upp från grunden under 1600-talet är anledningen till varför Öster har en så säregen arkitektur. Stadsplaneringen är en blandning av den senmedeltida rutplanen med kvarter utan räta vinklar, och renässansens romantiska utsmyckning och material.

1971, 1 januari: Jönköpings kommuns födelsedag

Detta datum och år gick Jönköping från att vara en stad till att bli tätort. Detta gjordes som en del av den rikstäckande kommunreformen 1971, där alla städer, köpingar och landskommuner i Sverige blev kommuner. Jönköpings kommun fyller alltså år den 1 januari.

Försenat firande

Idag är Jönköping en levande stad med mycket mer än bara lite marknader. Vi har gått från att vara en enkel handelsplats till en kommun med 140 000 invånare – och vi fortsätter att utvecklas framåt tillsammans med dig. Det första vi vill göra med dig är förresten att fira vår födelsedag – men det får bli först i augusti, med tanke på rådande omständigheter. Planen är att firandet ska äga rum helgen 29–30 augusti. Håll utkik och save the date!

Vill du veta mer om vad som hänt på Öster under dessa 400 år?

Just nu har Biblioteken i Jönköping och Stadsarkivet en digital utställning om Östers historia. Här kan du läsa privilegiebreven, lära dig mer om vår stad, och se ännu fler bilder.

Besök den digitala utställningen: Jönköping Öster 400 årlänk till annan webbplats

Gamla Rådhuset 

Publicerad: 2020-04-28 09.15