search
Sök
menu
Meny

På jakt efter sommarjobbare i pandemitider

Kvinna häller kaffe till äldre kvinna

Arkivbild från Johnér

Sommaren är på ingång och som vanligt söker kommunen sommarjobbare. Men ovanliga tider medför nya utmaningar för rekryteringsenheten på socialförvaltningen. ”Nu gäller det att få ut att det finns riktiga sommarjobb att söka och möjlighet att göra skillnad”.

– Det är lite färre som söker nu i vår, av flera anledningar kopplade till pandemin, berättar Annika Werlefelt och Josefin Gustafsson på rekryteringsenheten.
– I fjol när pandemin kom var det jättestort intresse för extrajobb inom vård och omsorg, många kände nog ett ansvar att gå in och hjälpa till men i år verkar den vågen ha lagt sig.

Tror ni att många är oroliga?

– Jo, det finns säkerligen en viss oro för smittspridning men många av de som jobbar inom kommunal vård och omsorg och de flesta vård- och omsorgstagare är ju vaccinerade. Och vi har noggranna rutiner som vi följer. Men sen kan det förstås skapa oro att inte veta om samhället ska öppna upp, många kanske väntar in vad som ska hända med till exempel restauranger och uteställen och därför inte vill eller vågar planera framåt.

En annan anledning till ett lägre söktryck kan vara att det inte går att marknadsföra sig på plats i skolor och på mässgolv.
– I år har vi ju inte kunnat visa oss fysiskt på några rekryteringsmässor eller träffar och det är där vi brukar nå fram bäst. Vi har tidigare märkt att många vill ställa frågor och småprata innan de vågar skicka in en ansökan vilket inte varit möjligt i år. Vi har visserligen varit med på en del digitala mässor, exempelvis på folkhögskolor och gymnasieskolor, men det blir inte samma sak.

Har ni gjort någon annan insats istället?

– Vi har gjort en lite större annonskampanj och testat Snapchat och Linkedin. Och om vi analyserar kampanjen så har den varit lyckad i sig men om vi tittar på antalet sökanden så behövs det fler.

– Överlag har pandemin tvingat oss tänka om och ställt andra krav på flexibilitet. Vi har haft många anställningsintervjuer via Skype och över telefon vilket har fungerat oväntat bra förutom lite strul med tekniken.

Varför ska man söka sommarjobb inom vård och omsorg?

– Det finns många anledningar. Framförallt är det ett väldigt meningsfullt sommarjobb, ett riktigt och viktigt jobb där man kan hjälpa till och göra skillnad. Och man får mycket tillbaka. Går du en vård- och omsorgsutbildning är det ett väldigt bra första steg ut i jobb och har du ingen utbildning är det en chans att testa på arbetslivet innan du bestämmer vad du ska göra.

Om sommarjobb i kommunen och på socialförvaltningen

Totalt erbjuder Jönköpings kommun 2000 olika semestervikariat, med möjlighet till fortsatt arbete inom flera olika yrken som t.ex. kockar, fysioterapeuter, socionomer, administratörer och vårdpersonal.

Sommarjobbsperioderna på Socialförvaltningen i Jönköpings kommun är sammanlagt åtta veckor (två gånger fyra), de som jobbar minst åtta veckor erbjuds en bonus (detta gäller vård- och omsorgspersonal inom FO/ÄO/HS – läs mer via länken nedan).

Lämna din ansökan direkt till oss

Du kan ansöka direkt via webben (länken nedan) eller genom att besöka kommunens reception i Juneporten och lämna din ansökan där.

Mer information om att söka sommarjobb 

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Publicerad: