search
Sök
menu
Meny

Per Brahegymnasiet sätter konst- och designstudier på Sverigekartan

Unga människor som målar på duk

Bild från undervisning på Per Brahegymnasiet (arkiv).

Nu får Jönköping en riksrekryterande estetisk spetsutbildning med inriktning konst och design. Per Brahegymnasiet har fått sin ansökan godkänd av Skolverket och hösten 2022 är det dags.

 Allting började 2019, när Per Brahegymnasiet arrangerade den nationella estetkongressen med alla gymnasieskolor som erbjuder estetprogrammet.
– Vi fick frågan om varför vi inte hade ansökt om riksrekryterande utbildningar när vi hade så goda förutsättningar och det fick oss att börja tänka. Vi bestämde oss för att påbörja en process och började arbeta med en ansökan, berättar Johan Gustafsson Junvik, rektor på estetprogrammet på Per Brahegymnasiet.

Ett och ett halvt år senare, den 22 februari, kom det efterlängtade positiva beskedet från Skolverket.
– Det känns väldigt roligt. Det blir ett sätt att jobba för vidare utveckling och kvalitet, säger Johan.

Samarbete med Högskolan för konst och design

För att få ansökan godkänd behöver man uppfylla ett antal kriterier, som att det ska finnas en nationell efterfrågan av de kunskaper som utbildningen ger, att utbildningen och lärarna håller god kvalitet och att man har samarbete med en högskola eller ett universitet.
– Under sökprocessen har vi formaliserat ett samarbete med Högskolan för konst och design, HDK, i Göteborg och det känns fantastiskt stimulerande. Vi kommer att ha kompetensutbyte, lärare som undervisar våra elever och studiebesök på deras institutioner, säger Johan.

Den nya utbildningens 32 platser kommer att kunna sökas från och med hösten 2022.
– Det har varit ett bra teamwork för att få till ansökan. Jag har jobbat tillsammans med våra ämneslärare inom bild och form; Helena Imland Blom, Caroline Midbeck och Karin Alexandersson så de ska alla ha tack och credd, avslutar Johan.

Publicerad: