search
Sök
menu
Meny

Prisas för undervisning om småkryp

Barn och förskollärare vid buskar.

Ulrika Helgesson tilldelas naturvårdspriset 2020 för sitt arbete med projekt om biologisk mångfald på Snilleblixtens förskola i Norrahammar.

Jönköpings kommun delar varje år ut ett naturvårdspris. Naturvårdspriset tilldelas ”personer eller organisationer verksamma inom Jönköpings kommun, som genom sitt engagemang för den biologiska mångfalden gjort insatser av bestående värde för naturvården i kommunen”.

Så här lyder juryns motivering:

Ulrika jobbar på en förskola i Jönköpings kommun och har varit drivande i flera projekt där kring biologisk mångfald. Det kan vara genom studier av t ex blötdjur, aktivt skapa en äng, göra bon för bin och humlor. Hon har inspirerat såväl vuxna som barn. Hon är engagerad och driven i sitt arbete och det märks genom hennes engagemang och viljan av att dela med sig av sina kunskaper. Barn lär i lust, glädje och lek, och det är precis det de får göra med Ulrika.

Pristagaren uppvaktades idag med diplom, pris, kaffe/te/saft och tårta och så här säger hon om sitt arbete:

– Småkrypen på vår planet är en förutsättning för att vi människor ska kunna leva och jag känner att ett av mina kall i livet är att undervisa barnen kring vikten av biologisk mångfald. Majoriteten av mina planerade samlingar i verksamheten bygger på undervisning kring biologisk mångfald. Det kan vara att vi studerar blötdjuret genom att ta in det, kika på det i mikroskop, kolla upp info på nätet eller måla av det, säger Ulrika och fortsätter:

– Att få lära barn om djur och natur och dess betydelse leder till att barnen blir medvetna och får kunskap. Kunskap i sin tur genererar makt. Makt att förändra.

Vi säger ett stort grattis till Ulrika och önskar henne lycka till i det fortsatta arbetet på Snilleblixtens förskola.

Publicerad: 2020-06-17 11.35