search
Sök
menu
Meny

Regeringen avsätter pengar till nya stambanor – Jönköping blir ett nav

Bild av snabb framfart med tåg i motljus

Det var glädjande besked som kom från regeringen när infrastrukturpropositionen för 2022-2033 presenterades. Nya stambanor är en av de satsningar som regeringen avser genomföra och det innebär att Jönköping blir navet i det nya järnvägssystemet.

Höghastighetsjärnvägen har varit en prioriterad fråga under lång tid för Jönköpings kommun. Turerna och beskeden har också varit många under årens lopp. Men i fredags gav äntligen regeringen besked om att pengar avsätts inom ramen för infrastrukturpropositionen för att kunna starta arbetet med hela det nya järnvägssystemet.
I Jönköpings kommun togs beskedet emot med glädje.
- Det är mycket kvar att komma överens om men vi är ju självklart positiva till beskedet. Vår förhoppning är att arbetet startar omgående så att vi kan komma vidare med planering av Jönköping, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsen ordförande.

Propositionen presenterades av regeringen men är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Den 21/6 ska riksdagen ta beslut om propositionen och därefter ges direktiv till Trafikverket att planera och få in allt in den nationella planen som sedan ska antas i mars 2022.

Publicerad: