Rosdoftande sommarprogram på Rosenlunds herrgård och rosarium

etikett

Publicerad:

sdf

En rosendoftande kultursommar står på agendan. Jönköpings vackra rosarium blommar ut och bjuder in till konserter, föreställningar, picknick, guidningar och rosenvandringar.

Har du besökt Rosenlunds rosarium? En park full av rosor med Vättern som fond och Rosenlunds herrgård som granne. Som förra året tilldelades ”Award of garden excellence” – en excellent trädgård – i konkurrens med anrika rosarier runtom i världen. Priset delas ut vart tredje år och Rosenlunds rosarium var det första och enda svenska som nominerats.

– Priset gav oss draghjälp att paketera allt härligt som händer här på området, tanken är att det ska bli en kulturnod med historia, växter, musik och massor av kulturella upplevelser, berättar verksamhetschef Anna Lax som tillsammans med trädgårdsingenjör Camilla Lagerstedt och projektledare Annefrid Sjöman ansvarar för sommarens parkprogram.

Så, vad väntar oss Jönköpingsbor?
– Det kommer hända något hela sommaren, från maj till september. Det blir sommarcafé inne på herrgården och jodå, givetvis kommer det att finnas jordgubbstårta. Och det går bra att köpa med sig picknick och sätta sig i parken, bekräftar Anna.

– Det blir flera olika vandringar, rosarievandringar, historiska vandringar och parkvandringar, säger Camilla och tillägger att det anställts 14 nya rosguider.

– På kulturfronten har vi ett blandat program, med standup, teater för stora och små, pyssel och en bred repertoar av musikgenrer, från opera och klassiskt till visa och soul. Vi vill att det ska finnas något för de flesta, något för hela familjen som passar att uppleva utomhus med picknickkorg, säger Annefrid.

Utöver kulturprogram, fika och guidningar blir det drive in-vigsel där paren får köra bil fram till herrgården för att viga sig. Och så blir det en extra fullspäckad Rosens dag med föreläsningar och överraskningar i rosens tecken. Mycket står på agendan alltså och de dagarna som det inte är något program är rosariet öppet för egna rundvandringar och avkoppling.

Sommarprogram

JUNI
2/6: kl. 18:
It’s only rock n’roll – en Rolling Stones Tribute, No Possession

6/6, kl. 17: Cornelis, Taube och jag, Karl Martindahl,

8/6 kl. 18: Grabbarna i 57:an, folklustspel, Vulkanteatern

9/6, kl. 17-19: Sommarvigsel i rosariet

11/6, kl. 12, 14: Körsbärsland ,Teater Tabberas

27, 28/6, kl. 14-17: Pin Workshop

29/6, kl. 18: JUCC - standup med Carin Sollenberg, Kristina Von Oelreich, Gabriella Fäldt

30/6, kl.17: Sommarstämning, Maria Wallinder och Albin Bryntesson

JULI

5/7, kl. 18: Wienerpraliner, Min Opera,
orkestern Wiener Salon Virtuosen

8/7, kl. 11-17: Rosens dag - en heldag med rosen i fokus.

12/7, kl.18: Marino Valle Band, soul/blues

AUGUSTI

11/8, kl. 18: Trio Sidekick, visor, anekdoter, musik

15/8, kl. 19: Högt i tak, folkmusik

18/8, kl. 17: Jan Daniels, klassiskt piano

27/8, kl.15: Författarevent med Herrgårdens vänner

Programmet ovan är fritt för hela familjen. Observera att det kan tillkomma fler event.

Guidningar och vandringar

Rosvandringar varje söndag från mitten av maj till mitten av september. Samt guidade historiska herrgårdsturer dagligen under juli månad. Mer info, tider och bokning hittar du på: jonkoping.se

För dig som vill utforska platsen på egen hand finns en fri audioguidning.

Rosenlunds herrgård och rosarium