search
Sök
menu
Meny

Rosenlunds äventyrsbad 30 år

tempererat utomhusbad, Rosenlund.

Den 21 januari fyller Rosenlunds äventyrsbad hela 30 år. Sedan öppningen 1991 då köerna in till badet ringlade sig långt upp på parkeringen, har äventyrsbadet varit ett stort nöje för både kommuninvånare och övriga besökare!

Rosenlundsbadet i sig har funnits i över femtio år, närmare bestämt sedan 1968. Men mellan 1968 och 1988 var det bara en tempererad utomhusanläggning. Redan på 70-talet började dock diskussionerna om en ny badanläggning ta fart då staden hade två gamla badhus, ett i Jönköping och ett i Huskvarna. Båda anläggningarna var gamla och behövde ersättas.

– Planen var att bygga nytt och modernt med hög attraktionskraft även för besökare utanför Jönköping. Idéerna till det nya badet hämtades framförallt från Tyskland som då ansågs vara det land som låg i framkant för nya anläggningar med både äventyrsbad och relax. Målsättningen var hög, att vara en av norra Europas mest kompletta badanläggningar, berättar Åsa Reuterdahl samordnare för de kommunala baden.

Placeringen av badet var inte lika självklar och ledde till många politiska diskussioner. Det sägs att det västligaste läget Huskvarnaborna kunde tänka sig var på Rosenlund samtidigt som Jönköpingsbornas östligaste tänkbara läge var på samma ställe, alltså blev det på Rosenlund som badet byggdes. Eftersom platsen redan hade ett utomhusbad så kunde man nyttja redan gjorda investeringar i utomhusbassängerna.

Byggnation och invigning

Sport- och hoppbassängerna utomhus byggdes in och kompletterades med äventyrsbad, relax och undervisningsbassäng. Kostnaden landade på drygt 95 miljoner kronor och badet invigdes 1991. Nyfikenheten på det nya badet var stor både från kommunens invånare och från besökare från andra delar av regionen.

Så har badet utvecklats

Under 90-talets slut och början på 2000- talet har vissa mindre om- och tillbyggnader gjorts. 1993 byggdes det så kallade friskoteket som sedan utvecklades ytterligare år 2000 när solarierna togs bort. 2005 byggde man även en ny och större relaxavdelning.

Rosenlundsbadet är än idag, sett till ytan och antalet besökare, en av Sveriges fem största bad- och friskvårdsanläggningar. Här finns plats för motionssim, simundervisning, föreningsverksamhet, relax, äventyr, tränings- och tävlingsverksamhet. År 2000 var en toppnotering i antal besökare då hela 512 050 personer besökte badet.

Inget offentligt firande

Tyvärr blir det inget stort, offentligt 30-års firande på Rosenlundsbadet, istället är det skolbesökare, elitsimmare och ett fåtal badmästare som finns på plats på årsdagen. Detta på grund av pandemin.

Publicerad: