search
Sök
menu
Meny

Så är coronaläget i kommunen

Stefan Österström, socialdirektör, intervjuas av Jönköpings-Posten.

Ställ in ditt planerade besök vid minsta lilla symtom. Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer om social distansering och handhygien och ta kontakt med äldreboendet innan du besöker en närstående.

Det var det viktigaste budskapet från Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun, under en presskonferens i Rådhuset som hölls vid lunchtid måndag 28/9.

– Vi har fått jobba fram våra riktlinjer väldigt snabbt. I Jönköpings kommun har vi en låg smittspridning och därför kommer äldreboenden nu att öppna för besök. Det vilar ett stort ansvar på omsorgen men också på närstående, säger han.

Äldreomsorgen har tagit fram nya riktlinjer för hur besöken ska gå till och det läser du mer om här.

Ansträngt personalläge i förskolan

I skolan har terminen nu varit igång i några veckor och verksamheten har fungerat i stort sett som vanligt. Frånvaron bland elever och personal är på normala nivåer, men personalläget i förskolan är ansträngt och där söker nu kommunen mer personal till vikariepoolen.

– Personalen inom skolan gör ett fantastiskt arbete för att anpassa verksamheten till den verklighet som nu råder. Generellt är läget stabilt men vi är förberedda på att exempelvis dra igång fjärrundervisning igen om smittspridningen ökar, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör.

Anar viss trötthet

Stadsdirektör Johan Fritz, betonade under presskonferensen, att det är fortsatt viktigt att invånarna följer rekommendationerna när det gäller social distansering och handhygien. Han lyfte även fram att kommunen har en god beredskap och bra rutiner för att stoppa smittan.

– Det går att ana en viss trötthet både bland folk i allmänhet men också hos personalen inom kommunen, som jobbat hårt med frågor som rör pandemin sedan i våras. Nu är det angeläget att vi går tillbaks till hur vi förhåll oss till smittan i våras. Tillsammans kan vi bekämpa den här sjukdomen.

Publicerad: 2020-09-28 13.39