search
Sök
menu
Meny

Så slänger du trädgårdsavfallet rätt

Nej, så här ska du inte göra. Att slänga trädgårdsavfall i skogen kan både störa den biologiska mångfalden och skada naturen. I artikeln tipsar vi om hur du kan göra istället.

Vår innebär trädgårdsstädning! Ris, växtdelar och annat skräp ska bort för att ge plats för en ny växtsäsong. Här samlar vi tips på hur du gör dig av med avfallet på ett sätt som är bra för miljön.

Ja, äntligen är våren på gång och vi är många som nu sätter spaden i jorden, krattar och samlar ihop gamla växtdelar. Det blir med andra ord en hel del skräp i form av växtavfall och trädgårdsmaterial som ska forslas bort. Vad gör du av ditt skräp?  Det finns några olika sätt som är bra och några som är mindre bra...

Kompostera är bra

Om du har möjlighet att kompostera själv blir gamla växtdelar ett fint näringstillskott för rabatter och odlingar. Har du ingen egen kompost kan du kostnadsfritt lämna ditt avfall till någon av kommunens sortergårdar eller beställa ett speciellt kärl för trädgårdsavfall. Detta töms varannan vecka under perioden vecka 16-45. Länk till sortergårdar samt beställning av kärl finns  längst ned på sidan.

Det går också bra att elda trädgårdsavfall på egen tomt, men tänk på att rök och eld kan vara besvärande för grannar. Bor du i område som är detaljplanerat är det inte tillåtet att elda under perioden 1 april–30 september.

Växtavfall i naturen gör skada

Bor du nära skog och mark kan det vara frestande att slänga trädgårdsavfallet direkt i naturen, men det är inte tillåtet. Skräpiga högar förfular och kan ge ifrån sig dålig lukt. Men framför allt är växtavfall en risk för störningar i den biologiska mångfalden. Trädgårdsavfall som sprids i skogen kan innehålla främmande arter, från en annan biologisk miljö, som kan få fäste i nya miljöer. Dessa kan trivas så pass bra att de konkurrerar ut inhemska arter.

Växtavfall i skog och mark är även ett miljöproblem.  I trädgårdsavfall finns mycket näring som läcker ut till vattendrag, vilket kan leda till syrefattighet i vattnet eller stoppa upp i vattenflödet.

Att slänga växtavfall i naturen innebär också en extra kostnad för kommunen.

  – Varje år får vi köra bort massor av högar med ris, stubbar och avfall. Tid och pengar vi hade kunnat använda för att gör tätortsnära natur mer tillgänglig, till exempel underlätta framkomligheten på en populär stig, gallring i skolskogen eller en göra en sommarblomsplantering utanför närbutiken, säger Anders Strandh, skogförvaltare på tekniska kontoret.

Kommunens sortergårdar

Vi måste tillsammans värna om tätortsnära skog och mark. Nästa gång du ska slänga ditt växtavall, välj ett bra sätt! Kommunens sortergårdar eller speciellt kärl för växtavfall är bättre alternativ än att dumpa skräpet i naturen. Gammalt ris, löv och växtdelar som slängs på rätt plats är bra för miljön - och för användningen av våra skattepengar.

Publicerad: 2018-04-12 08.30