search
Sök
menu
Meny

Spång, hoj, hockey eller scen och poesi – välkommen till Lizard Park

Från folkpark och sortergård till dirt- och äventyrsbana. Gamla sortergården har bytt skepnad vid många tillfällen genom åren och nu blir den plats för nya äventyr.

Lizard Park är namnet på platsen som ligger på gamla sortergården vid djursjukhuset. Namnet visar kopplingen till Kvarteret Ödlan vid Södra Munksjön, ett stenkast bort.

Henrik Hermansson, projektledare för stadens liv och innehåll ser stora möjligheter framåt.
– Tänk dig om någon vill arrangera en stor marknad eller en danskväll till liveband här, eller kanske en utomhusbiovisning, myser han. 

Äventyrsbana mellan tallarna

Här finns hockeymål, basketkorg och en stor sopad asfalterad yta för den som vill åka inlines eller något annat. Men också en pumptrack av plywood och en helt ny dirtbana för små och stora cyklister – på riktig dirthoj eller springcykel. Men också en äventyrsbana mellan de raka höga tallarna. Inte så högt upp, men ändå en utmaning som kräver koncentration på topp och att tungan hålls rätt i munnen. Och dessutom planeras det för en skattjakt med små filosofiska skatter på området.

– Att ta tillvara på en outnyttjad yta som denna, det känner vi verkligen att vi har lyckats med här, säger Martin Funck som arbetar med föreningsservice i Jönköpings kommun och dessutom brinner för rörelse och fysisk aktivitet.

– Att en gammal sortergård i väntan på kommande byggprojekt, kan få bli något som de som bor här efterfrågat och förhoppningsvis kommer få stor glädje av, ja det är helt underbart.

"Bra samarbeta mellan våra kommunala bolag"

Lisa Bergström, som arbetar som friluftsstrateg i Jönköpings kommun fyller i:
– Dessutom har vi ett så bra samarbete med våra kommunala bolag så det föll sig naturligt för Södra Munksjöns utvecklings AB att tänka på oss när den här centrala ytan tömdes på containers. Att få arbeta med en tom yta och fylla den med idrott, kultur och friluftsliv är helt fantastiskt. Det är dessutom nära till grillplats, utegym och den där sköna bänken precis vid Munksjöns strandkant.

Det har snickrats och fixat i dagarna, och nu finns scen, fina bänkar, ett plank med graffiti och en fin lång spång längs vattnet och snart också en brygga på plats.
– Ja nu behöver inte de som vill gå på spänger ta sig till Dumme Mosse och trängas, istället kan de uppleva vår trolska natur mitt i stan, skrattar Lisa.

Platsen kommer att nyttjas i denna form i minst två år framåt och om Henrik Hermansson spår framtiden rätt kommer den kompletteras med mer roligheter. Henrik, Lisa och Martin var med redan från början i arbetet med den medborgardialog som gjordes sommaren 2019, då också många av förslagen som har arbetats vidare med kom in.

– Tanken från början var att det mesta skulle byggas i workshopformat, så att det fanns möjlighet att lära sig bygga och snickra men den planen stoppades av coronaviruset. Processen blev inte som vi tänkt oss och inte platsen heller – den blev bättre, avslutar Lisa.

Lizard Park har öppet för alla dygnet runt, alla dagar i veckan året om – Välkommen!

Mer info om kvarteret Ödlan som har öppet alla dagar i veckanlänk till annan webbplats

Fritidsbanken i Jönköpings kommun

Dirtbana med flicka som cyklar. 

Den 16 maj mellan klockan 10.00 och 14.00 finns Fritidsbanken på plats i Lizard Park för att låna ut prylar. Då är du välkommen att känna på parken, trivas och träffas med fysisk avstånd. Annars är du välkommen närsomhelst.

Publicerad: