search
Sök
menu
Meny
Föreningsliv i Jönköping

Stöd för sänkta hyror och avgifter till föreningar och företag i Jönköping

Många drabbas hårt ekonomiskt av den pågående pandemin. Jönköpings kommun har nu beslutat om ett stödpaket med tillfälligt sänkta lokalhyror för särskilt utsatta branscher.

Corona-pandemin har stor inverkan på samhällets ekonomi och många föreningar och företag har just nu svårt att betala hyror, tomträtter och arrenden.

Regeringen har utformat ett stödpaket som bland annat innehåller stöd till hyror till särskilt utsatta branscher. De har också definierat vilka föreningar och företag som är berättigade till stödet. De utgår från koder för svensk näringsgrensindelning, så kallade SNI-koder.

Jönköpings kommun har därför tagit beslut på att erbjuda de hyresgäster som omfattas av stödpaketet en sänkning på 50% av hyreskostnaden för april-juni 2020. Kommunen har också valt att låta förslaget omfatta arrendeavgift och tomträttsavgift för att det ska vara så rättvist som möjligt för kommunens motparter.

Föreningar som hyr lokaler och anläggningar per timme får också stöd. Kultur och fritidsförvaltningen har tagit beslut om nolltaxa på sina anläggningar under perioden april-juni.


– Vad som händer efter juni kan vi inte svara på just nu. Vi följer regeringens beslut angående branscher och tider. Om regeringen tar nya beslut får kommunen fundera på hur och om man beslutar att förlänga subventionerna, säger Thomas Bergholm, Teknisk direktör på Jönköpings kommun.


Mer information om stödet, vilka hyresgäster som omfattas och hur ansökningsprocessen går till finns här på webben. Ansökan är öppen till och med den 14 juni 2020.

Publicerad: 2020-05-26 15.55