search
Sök
menu
Meny

Större, bättre och modernare i nya Taheskolan

Ett modernt klassrum.

Såhär moderna är klassrummen i nya Taheskolan.

Nu har alla elever och all personal äntligen flyttat in i nya Taheskolan. Tack vare gott samarbete och ihärdighet står nu lokalerna färdiga, med alla sorters rum man behöver i en skola.

En bra idrottshall, tillagningskök med fantastisk skolmat och en ordentlig matsal. Modern hemkunskapssal, musiksal, slöjdsalar och ett atrium för både utomhusundervisning och rastverksamhet. Det är bara några av de lyft som nya Taheskolan fått, och som får både elever och personal att jubla.

– Nu är det en skola på riktigt, säger Fredrik Petersson, tillförordnad rektor på Taheskolan. Nu har vi ofantligt fina lokaler, och riktigt goda förutsättningar att bedriva den typen av verksamhet som vi vill.

Upp till åk 6

Taheskolan var tidigare en skola för förskoleklass upp till årskurs 3. Men behovet har länge funnits av att expandera och kunna ta emot elever ända upp till årskurs 6. Nya Taheskolan har nu 190 elever, till skillnad från knappt hundra som det var tidigare.

– Befolkningen i Taberg ökar och då behöver vi ha plats på skolorna. Sexorna har gått på Flahultsskolan tidigare, men med tanke på hur läroplanen är uppbyggd är det mer logiskt att de går kvar här innan det är dags för högstadiet, säger Fredrik Petersson.

För att flytta en skola till helt nya lokaler krävs det mycket samarbete. Det är projektledare på tekniska kontoret, rektor, inredningsarkitekt, och såklart lokala aktörer i Taberg som ska funka ihop och dra åt samma mål. Veronica Culha är lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen, och har varit delaktig i alla steg.

– Förutom själva utformningen och hur genomtänkta och trevliga lokalerna känns så är jag väldigt stolt över vårt samarbete. Vi har haft i princip daglig kontakt och det är fint att vi tillsammans kan åstadkomma något som blir såhär bra, säger Veronica Culha.

Flyttat över jullovet

Att flytta mitt i en pandemi har sina särskilda utmaningar. Dels har flytten behövt gå väldigt fort – över jullovet har både skolverksamhet och fritidsverksamhet flyttat. Men det har också varit klurigt att visa föräldrar runt i lokalerna när de inte har fått komma dit.

– Vi har tagit mycket bilder och skickat filmer för att visa hur man kommer dit man ska. Tack vare allas bidrag och hjälpsamhet har det funkat, berättar Fredrik Petersson.

En digital invigning har redan hållits, med popcorn till alla barn. Längre fram, när det blir möjligt, planeras det för öppet hus för alla som vill komma och titta. Men nu är fokus att bara landa.

– Nu är det en av de finaste skolorna vi har! Det känns nästan overkligt så nu stannar vi upp och njuter innan vi går vidare, säger Veronica Culha.

Taheskolan

Publicerad: