search
Sök
menu
Meny

Tips för dig som vintercyklar

I Jönköping väljer fler och fler att cykla större delen av året. Att el-cyklarna har gjort det bekvämare i backarna, fler och fler sätter på dubbdäck på cykeln och att cykelbanan utmed vätterstranden sopsaltas kan vara några utav anledningarna.

Även satsningar på att förbättra de större cykelstråken har gjort att framkomligheten för cyklister blivit lite bättre.

I filmen ovan ger Arne Sandell, före detta cykelhandlare och nu engagerad i cykelfrämjandet, sina tips på vad du kan tänka på när du cyklar på vintern. Du kan också ta del av tipsen nedan.

Arne tipsar

  • Se över din cykel så den är i bra skick, att växlar och bromsar fungerar.
  • Se till att din cykel har bra belysning och reflexer. Baktill är blinkande, rött ljus tillåtet. Framtill ska det vara vitt fast ljus. Reflexer ska finnas bak, fram och åt sidorna. Använd gärna reflexväst, så syns du ännu bättre.
  • Skaffa dubbdäck till cykeln, det ger ett betydligt bättre grepp när det börjar bli halt och snöigt.
  • Sopsaltade cykelbanor och saltade vägar ökar slitaget på cykeln. Se till att ha bra skärmar och spola av cykeln med jämna mellanrum. Smörj kedjan regelbundet, gärna med lite fetare olja.
  • Glöm inte cykelhjälm!

Cykelgaraget i centrum

I Cykelgaraget vid resecentrum i centrala Jönköping kan du parkera din cykel torrt och säkert året runt. Där finns även möjlighet att hyra ett skåp med möjlighet att ladda batteriet. Läs mer om cykelgaraget och hur du ansöker om plats via länken nedan.

Man i gul väst håller i cykelhjälm.

Publicerad: 2018-12-06 13.30