Trafikövningsplatsen – en levande verksamhet

Bild på rörligt hinder vid övergångsställe

Ett rörligt hinder i form av en människa som kan skickas ut framför föraren.

På Axamos trafikövningsplats får medarbetare i kommunens olika verksamheter öva sina färdigheter. Här finns också en klassisk halkbana där riskutbildning del 2 utförs.

I Axamo finns en av Sveriges mest moderna halkbanor där körkortstagare får genomgå en risktvåa (riskutbildning del 2) i högklass, i en gemytlig skogsomgivning.

Axamos trafikövningsplats har funnits sedan 1982 och har Jönköpings enda ”klassiska” halkbana där helt vanliga bilar körs på en hal yta. Anläggningen är inte skattefinansierad utan drivs helt på avgifterna som tas för utbildningarna. Hit kommer körkortstagare från alla bakgrunder för sin risktvåa. Alla är välkomna till anläggningen, både från trafikskolor och de som tar körkort privat och utbildningschef Espen Tangen stolt över verksamheten.

– Banorna vi har här är ju väldigt fina, säger han glatt. Vi har bland annat rörliga hinder i form av bilar och älgar som vi kan skicka ut framför förarna. Det ger en väldig möjlighet att göra upplevelsen så verklig som det bara går, såhär på en trafikanläggning.

Fortbildning för kommunens bilförare

Utöver körkortstagare hjälper anläggningen också personal i kommunens verksamheter som kör mycket i tjänsten att putsa på sina halkkunskaper. Räddningstjänst, Försvarsmakten, hemtjänst och andra yrkeschaufförer får komma hit och öva på halkbanan med sina egna tjänstefordon.

– Det är ju såklart en stor del i verksamheternas säkerhet att ha sin riskutbildning färskt i minnet. Vi vill ju inte att en brandbil inte ska komma fram till en olycka i tid på grund av ett misstag som hade kunnat undvikas med rätt utbildning, säger Espen.

Ute på banorna är övningen i full gång och ett gäng upprymda ungdomar står och väntar på nästa moment i utbildningen.

– Det var en riktig ögonöppnare att köra på halkbanan. Man inser verkligen hur lite kontroll man faktiskt har när det är halt eller man har dåligt sikt och till exempel ett djur plötsligt dyker upp. Det känns väldigt viktigt att få den här erfarenheten på ett säkert sätt, så att man kan tänka på det sen när man är ute och kör på riktigt, säger en av ungdomarna som är på plats för sin risktvåa.

Ett ständigt flöde av elever

Runt 30 elever kommer till trafikövningsplatsen varje dag för att göra sin risktvåa. Här används moderna, automatväxlade elbilar. Utöver själva halkbanan finns också en säkerhetshall där den teoretiska delen av utbildningen hålls. I hallen finns bland annat bilar som utsatts för riktiga olyckor och en krockvåg som visar din tyngd vid en krock. All personal har utbildats och godkänts av Transportstyrelsen.

Mer info om trafikövningsplatsen och bokning hittar du här:

Jönköpings halkbana i Axamo Länk till annan webbplats.

Publicerad: