search
Sök
menu
Meny
Man i blå kostym vid guldramar. Mannen är konstnären Jakob Rowlingson.

Jakob Rowlinson är den konstnär som ska gå igenom och tolka Tändsticksmuseets samlingar. Träffa honom på konstsamtal den 9 april i konstklubben på Stadsbiblioteket och hör honom själv berätta.

Ur museets gömmor: Londonkonstnär tolkar Tändsticksmuseets samlingar

Vad händer när man ger en konstnär fritt spelrum att gå igenom ett museums samlingar och göra egen konst av det som finns i arkiven? Vems historia skulle berättas? Lyssna på hur Jakob tänker kring sitt arbete när han kommer till konstklubben på Stadsbiblioteket den 9 april.

Under april månad kommer konstnären Jakob Rowlinson från London till Jönköping för att gå igenom Tändsticksmuseets arkiv. Hans uppdrag är att tolka det han hittar med utgångspunkt i sitt eget konstnärskap. Senare i sommar får materialet nytt liv när Jakobs fria tolkning blir en egen utställning på Tändsticksmuseet.

Förutom en utställning på Tändsticksmuseet kommer workshops och konstnärssamtal att äga rum på olika platser i Jönköping.

Konstsamtal på konstklubben

Den 9 april klockan 18.00 bjuder Konstklubben in till konstnärssamtal på Stadsbiblioteket för att ta reda på mer om Jakob Rowlinsons tankar och avsikter med projektet.

– Vår förhoppning är att detta projekt öppnar upp för nya frågeställningar och nya sätt att jobba med konst och konstnärer. Det handlar om Jönköpings historia, men även om att utveckla hur vi kan jobba i framtiden, säger Filip Zezovski Lind, konstintendent i Jönköpings kommun.

En viktig aspekt i Jakobs konstnärskap är att undersöka historiska händelser på nytt och demonstrera hur konst kan överskrida gränser.

– För mig är det viktigt att skapa en utställning och ett konstprojekt som både är lekfullt och engagerande för en stor publik. Alla som besöker Tändsticksmuseet ska känna att de får ut något av sitt besök, säger Jakob Rowlinson.

Publicerad: 2019-04-03 13.57