search
Sök
menu
Meny

”Utmaningen är att få ut vaccin i rätt dos, i rätt tid, till rätt person”

person får vaccinationsspruta i armen

Vi går mot ljusare tider – vaccinationer pågår. Distriktsjuksköterskorna i kommunens vaccinationsteam har bråda dagar. Sedan årsskiftet har de fått ställa om från sin vanliga vardag och fokusera på att ordinera och vaccinera.

Berätta hur en vanlig dag ser ut just nu?

–Dagen börjar med en genomgång där vi räknar doser, blandar och förbereder det vaccin som vi ska ha med oss ut under dagen. Från det att vi tar vaccinet från kylskåpet och blandar det har vi sex timmar på oss att använda det. Under genomgången bestämmer vi även vem som ska åka vart. Därefter åker vi ut till de vård- och omsorgstagare som ska ha vaccin och vaccinerar dem, berättar distriktssköterskorna Anna Ståhl och Åsa Andersen.
–Parallellt med vaccinationen sker även efterarbete, alla doser vaccin som vi ger ska registreras i ett nationellt register och vi behöver även skriva en omvårdsplan, i systemet Magna Cura, för varje person som vi vaccinerar.

Hur många vaccinationer genomför ni på en dag?

–I nuläget cirka 160 om dagen.

Vilken är den största utmaningen med vaccinationerna?

–Utmaningen är att få ut vaccin i rätt dos, i rätt tid, till rätt person. Och att hela tiden hålla oss uppdaterade vilket inte är lätt då informationen hela tiden ändras. Det gäller att vi är flexibla från dag till dag men också under en och samma dag.
–En annan utmaning är logistiken då vi är en stor kommun med stort geografiskt område och många invånare. Och eftersom vaccinet bara håller i sex timmar efter att det blandats gäller det att planera mycket noggrant.

Vad upplever ni har varit den största omställningen i pandemin hittills?

–Då det hela tiden kommer nya direktiv och riktlinjer har vi behövt vara en verksamhet i ständig förändring.

Vad tror ni om framtiden?

–Vi tror att det kommer bli bättre men att det kommer ta tid. Vi kommer säkert få lära oss leva med begränsningar under lång tid. Men vi är vid gott mod - vi är ett gott gäng som håller ett högt tempo. Vi har gott samarbete och vi skrattar mycket tillsammans.

Vaccination är avgörande för att minska smittspridningen

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i Covid – det hjälper även till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig.

Läs mer om vaccination, prioriteringsordning och ansvarsfördelning

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Publicerad: