Utställning om hållbar konsumtion

Vy över Jönköping.
etikett

Publicerad:

Hur många ton koldioxid släpper du ut varje år? Hur mycket kläder, mat och prylar konsumerar vi i Sverige i genomsnitt? På stadsbiblioteket i Jönköping kan du nu ta del av en utställning om hållbar konsumtion och lära dig mer om vår konsumtions miljö- och klimatpåverkan.

skyltar i en utställning på biblioteket

Med start den 24 april och tre veckor framåt kommer utställningen att finnas på stadsbiblioteket i Jönköping. I utställningen kan du ta del av fakta och information om vår konsumtions miljö- och klimatpåverkan. Man kommer bland annat kunna navigera i en digital karta över Jönköping och se hur klimatpåverkan ser ut uppdelat på postnummer, men också testa sitt eget klimatavtryck. Det kommer också att finnas ett quiz där besökaren kan testa sina kunskaper om olika produkter och tjänsters klimatpåverkan.

Med utställningen vill vi väcka en tanke om att vår konsumtions påverkan på planeten är större än vad vi kanske tror. Det är därför viktigt att vi alla tänker efter och ser över vårt konsumtionsbehov. I den kommunala organisationen är konsumtionen en stor utmaning och står för en betydande del av vår interna klimatpåverkan. För att minska den negativa påverkan av vår konsumtion arbetar kommunen bland annat med att återanvända möbler och andra varor internt, säger Simon Klintefors, hållbarhetsstrateg med fokus klimat, på Jönköpings kommun.

På utställningen kan du som besökare också vara med och tipsa om hur vi kan göra Jönköpings kommun mer hållbart.

Xrunda med hållbarhetstema

Under vecka 17 har Jönköpings kommun även bokat Xrundan då alla frågor kommer att handla om hållbarhet. Xrundan med hållbarhetstema går runt Munksjön men finns också digitalt.
För att gå Xrundan:

  1. Ladda ner appen Xrundan i din mobil
  2. Registrera dig
  3. Klicka på ”välj runda och quiz”
  4. Sök efter kommun och rund, välj sedan quiz
  5. Följ kartan i appen och skanna de qr-koder som finns uppsatta

Xrundan Länk till annan webbplats.