search
Sök
menu
Meny

Varför planerar vi trafiken och staden som vi gör?

Jönköping växer - snart är vi 150 000 invånare. Vi blir fler människor för varje år som ska arbeta, bo och röra oss i staden.

Varför Därför, kommunen förklarar, symbol.

I Jönköping använder vi bilen mer än i många andra städer i Sverige. Om vi utvecklar staden för att köra fler bilar blir det mindre plats i stadskärnan för härliga miljöer med caféer, restauranger och promenadstråk. Har du tänkt på hur mycket plats 70 bilar tar jämfört med en buss eller 70 cyklister?

- Om fler går, cyklar eller åker buss till jobbet, så får vi också plats att skapa en stad där människor kan mötas och trivas. Det blir också mer plats för dem som verkligen behöver bilen för att ta sig fram, säger Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör. Samtidigt får vi mindre buller och partiklar i luften vilket bidrar till en bättre miljö i stadskärnan.

För att det ska vara lätt för fler att välja bussen, gå eller cykla behöver vi förbättra kollektivtrafiken och gång- och cykelvägar. Detta jobbar vi med hela tiden, i stort och smått. Ibland innebär det att bilisten behöver släppa fram bussen eller den som går eller cyklar.

Därför bygger vi framtidens Jönköping med människan i centrum genom att planera trafiken och staden på det sätt som blir bra för många och hållbart i längden.

Gående, cyklist, buss, bil. Illustration.

Publicerad: 2019-04-30 09.14