search
Sök
menu
Meny

Värmeljus får nytt liv

Händer som sorterar värmeljusens olika delar, som läggs i vita boxar.

Varje år används cirka 300 miljoner värmeljus i Sverige. Ofta sorteras de fel bland soporna och materialet går till spillo utan att återvinnas. Nu har gänget på Åsenvägens dagliga verksamhet börjat samla in utbrunna värmeljus för att rengöra och sortera materialet. En enkel process med stora effekter för såväl miljö som individen.

Tändkottar paketerade i en påse med texten Tändkottar från Åsenvägen.

Projektet är inte enbart miljövänligt utan ger även möjlighet till en meningsfull sysselsättning för deltagarna på Åsevägens dagliga verksamhet.

- Kombinationen av en aktivitet och miljötänk är ett vinnande koncept som är uppskattat av deltagarna, säger Malin Jendefjord, stödassistent på Åsenvägens dagliga verksamhet.

Processen

I samverkan med June Avfall & Miljö AB har Åsenvägens dagliga verksamhet ställt ut kärl på 11 sortergårdar i kommunen, där du kan slänga utbrunna värmeljus. Med hjälp av Fixargruppen hämtas kärlen in och sorteringen kan börja. Veken tas bort, stearinet rensas ut och metallkoppen läggs var för sig.

- Det är en aktivitet med en tydlig början och ett tydligt slut, säger Malin. De olika stegen är enkla att följa, det gör att aktiviteten är mycket uppskattad.

Veken säljs sedan till Stena Metall och kopparna sorteras i metallåtervinning. Stearinresterna tar man också vara på, senaste idén är att smälta ner stearinet och göra tändkottar att använda i brasan i vinter.

Varför sortera?

Eftersom vekeshållaren består av järn och koppen är tillverkad i aluminium är det viktigt att de sorteras separat. På återvinningen sorteras nämligen järnet ut med magneter, sitter då veken kvar i koppen hamnar båda i järnsorteringen och vi går miste om möjligheten att återvinna aluminiumet till nya produkter.

Förhoppningsvis ger det här projektet en ökad medvetenhet om återvinning i samhället.


Visste du att...

...det krävs 95 procent mer energi för att tillverka ny aluminium jämfört med att återvinna metallen 
...ett enda värmeljus sparar lika mycket energi som det går åt att driva en bärbar dator i ett dygn
...de 300 miljoner värmeljusen vi använder varje år i Sverige ger ett koldioxidutsläpp på 1000 ton

Glöm inte sortera dina värmeljus rätt! Se ditt närmsta insamlingskärl nedan.

Våra insamlingsställen, June Avfall & Miljö AB

Publicerad: 2018-12-03 09.22