search
Sök
menu
Meny

Vättergatan ska bli grönare och säkrare

Johan Eriksson håller upp ett svartvitt fotografi som föreställer Vättergatan förr i tiden.

Johan Eriksson har bott på Vättergatan i nästan hela sitt liv.

Nu börjar ombyggnationen av Vättergatan i Huskvarna. Det blir en ny gång-och cykelbana och mer grönska. Och så ska vi gräva ner ledningar och byta skarvar på fjärrvärmeledningarna.

Svartvit bild av Vättergatan förr i tiden.

Ombyggnationen av Vättergatan påbörjas under vecka 6. På vår sida om Vättergatan kan du hålla dig informerad om hur arbetet påverkar dig, och titta på en film som visar hur det kommer att se ut när det är färdigt.

Arbetet förväntas pågå till årsskiftet 2020/2021. Bland annat kommer ledningar att grävas ner, och en ny gång- och cykelväg kommer att byggas. Bygget beräknas bli klart i år, och under nästa år planteras träd för att gatan ska få grönska.

Hoppas på parkkänsla

En som längtar efter att det ska bli klart är Johan Eriksson, som bott i samma hus på gatan i nästan hela sitt liv.

– Det vore bra om det blev lite svårare att köra över hastighetsbegränsningen, bilisterna kör åt fanders för fort här, säger Johan. När trafiken drogs om till Grännavägen blev Vättergatan alldeles för bred. Det har blivit en genomfartsled, snarare än en trevlig gata där man kan stanna till och byta några ord med grannen. Jag hoppas att gatan får tillbaka lite av sin parkkänsla.

En bjälke i taket på vinden skvallrar om husets ålder: Jönköpingsutställningen 1928 står det inristat i träet. Men Johan Eriksson flyttade hit som tvååring i mitten på 60-talet, när hans föräldrar köpte huset. Ett gammalt fotografi visar hur kvarteret såg ut.

– Det stod formklippta lindar framför huset längs med gatan här, säger Johan och pekar på det svartvita fotografiet. Jag såg rätt in i trädkronan ifrån mitt rum, det var ett skatbo där i.

Köpte föräldrahemmet

I tjugoårsåldern flyttade Johan hemifrån, men kom tillbaka 1996 och köpte huset av sina föräldrar. Och sedan dess har han bott här, i huset från barndomen, och betraktat en omgivning som gått igenom många förändringar.

– Jag ser enbart positivt på det här arbetet som ska göras. Jag tror på alla sätt att det kommer att bli en vänligare miljö här, som också blir säkrare för alla. Om man öppnar upp för människor att mötas så tror jag att känslan av samhörighet ökar.

Vättergatan – ombyggnation

Publicerad: 2020-02-07 09.12