search
Sök
menu
Meny

”Vi har löst det med gemensam planering och noggrannhet”

Bild från paviljong utomhus, i snö.

Här, i paviljongen utanför Ekhagens gästhem, brukar det bli lite väntetid för besökare i pandemitider.

Ekhagens gästhem, en avdelning med specialiserad palliativ vård, har varit ett undantag i pandemin. Verksamheten har inte haft något besöksförbud och anhöriga har varit välkomna varje dag. Ändå har de inte haft ett enda fall av covid-19.

–Vi har haft öppet men med ändrade rutiner. När rekommendationerna om besöksförbud kom valde vi att låsa dörren så att besökarna fick ringa på. De fick även bara vara två besökare åt gången, om de var fler fick de vänta utanför. Och om vi har behövt gå in och ge medicin eller liknande har de också fått vänta så att det inte blir för många inne hos patienten, berättar Christin Lindoff, undersköterska, hälso- och sjukvårdsteam 11 Team (Ekhagens Gästhem och Lönnen ingår).

De dagar vädret tillåtit har besöken kunnat ske utomhus och då har Christin och kollegorna sett till att patienterna har kommit ut på ett säkert sätt. Dessutom har de serverat fika, kaffe och godis vilket i vanliga fall går lätt att hämta själv.

–Det har blivit ett väldigt springande och en hel del extra administration. Och det har varit stressigt vissa dagar när det ringer på dörren hela tiden, men i det stora hela har det fungerat bra. Vi har löst det med gemensam planering och noggrannhet.
–Patienterna har upplevt det som lugnt och skönt att det inte varit så mycket folk på boendet under den här tiden.

"Besökarna har varit förestående"

Under hösten har maxantalet besökare utökats till fyra åt gången men dörren är fortfarande låst och den som vill komma in måste alltså ringa på.

–Besökarna har varit förstående även om en del blir besvikna när de inte får komma in hela sällskapet, i vanliga tider kan de komma ganska många och hälsa på samtidigt. Nu måste de bestämma vilka som ska gå in och vilka som ska vänta utanför. Nu när det har varit kallare har vi bett dem vänta i bilen eller i vår paviljong utanför.

Hur ser du på nuläget och vad tror du om framtiden?

–Vi har fortfarande inte fått in ett enda fall av smitta, peppar, peppar, vilket vi är väldigt glada för. Nu hoppas vi att vaccinet ska hindra smittspridningen. Även om vi har haft det väldigt skonsamt så ser vi självklart mycket fram emot att allt ska bli som vanligt igen.

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Christin Lindoff, undersköterska, hälso- och sjukvårdsteam 11.

Christin Lindoff, undersköterska, hälso- och sjukvårdsteam 11.

Publicerad: