search
Sök
menu
Meny

Vi låter fler gräsytor bli ängar – för din och naturens skull

Vacker blomstrande sommaräng

I kommunen finns många gräsytor som vi tar hand om. Vanligtvis klipper vi våra långgräsytor två gånger per säsong, men i sommar gör vi lite annorlunda. Nu ska fler långgräsytor bli ängar.

Sommaren är precis runt hörnet. Många börjar plocka fram sina utemöbler och gräsklipparna går varma. Men långgräsytorna i Jönköping och Huskvarna får växa i år.

Jenny Jansson och Maja-Lisa Jarstig, parkingenjörer på Tekniska kontoret, berättar om kommunens grönförvaltning och varför det är bra att låta vissa gräsytor vara.
– Idag är vi långt ifrån det naturliga i våra stadsmiljöer. Allt ska jämt vara städat och ordnat. Är det ett träd ska det vara trimmat, är det en gräsmatta ska den vara klippt, men det finns fördelar med att låta naturen vara, säger Maja-Lisa.

En äng är en näringsfattig gräsyta. Där trivs många sällsynta ängsblommor och insekter som inte tycker om gödslat gräs eller kortklippta gräsmattor. Ängar har varit en del av Sveriges flora i flera tusen år, så att släppa fram dem är inget nytt. Men idag har anledningen till varför vi släpper fram ängar förändrats.
– Nu måste vi tänka på biologisk mångfald på ett annat sätt än man gjorde förr. Det är dags att hjälpa naturen på traven. Att skapa fler ängar är ett litet steg i den riktningen, säger Maja-Lisa.
– Att underhålla en äng kräver också mindre tid och pengar än att underhålla en gräsmatta. På sikt kan det helt enkelt bli en win-win, säger Jenny.

Gräs vid tomtgränser klipps

Långgräsytor som ligger intill tomtgränser och stigar kommer fortfarande att trimmas. Så att det ska vara enkelt att se vart man går.
– Vi får många samtal som handlar om att folk är rädda för att gå i högt gräs där det kan finnas fästingar och ormar. Så självklart kommer vi att fortsätta att klippa där det behövs, säger Jenny.

En stor inventering genomförs under året

Bakgrunden till att långgräsytor släpps upp under 2020 är att en inventering av växt- och djurarter ska genomföras på dessa ytor. Projektet delfinansieras av Tekniska kontoret, Stadsbyggnadskontoret och Länsstyrelsen. Huvudsyftet med projektet är att det ska gynna den biologiska mångfalden genom att utvärdera vilka ängar vi klipper för mycket.
– För oss är det en stor och viktig översyn, men för alla andra kommer inte mycket att förändras. Förutom att vi förhoppningsvis får fler blommor till midsommar, säger Jenny och Maja-Lisa.

Här får du en kartöversikt av våra kommunala gräsytor.länk till annan webbplats

Läs mer om vårt projekt "Ängar i staden"

Publicerad: 2020-06-10 09.06