search
Sök
menu
Meny

"Vi måste hela tiden ligga steget före"

Hand som håller en kaffekopp

Teamets sällskap är viktigt för många i dessa socialt begränsade tider. Genrebild: Johnér

”Vi märker att våra besök är väldigt uppskattade, ibland är vi de enda personer som vårdtagare med covid-19 får träffa. Vi försöker vara så sociala som möjligt men det kan vara lite besvärligt när de inte ser hur vi ser ut bakom munskydd och visir.”

Hemtjänst-19 till er tjänst. Teamet, som bildades i början av sommaren, ser till att medborgare som smittats av coronaviruset får sin hemtjänst.
–När vårdtagare smittas av coronaviruset tar vi över och ser till att ge samma insats som i vanliga fall och när de sedan är friska återlämnar vi uppgiften till ordinarie hemtjänst, berätta undersköterskorna Maria Fantl och Monica Isaksson som varit med i teamet från start.
–Vi märker att många uppskattar vårt besök, vi kan ju vara de enda de får träffa och vi försöker vara så sociala och prata med dem så mycket vi hinner.

Har byggt upp teamet från grunden

Maria är en av processamordnarna för Hemtjänst-19 men tillhör i vanliga fall hemtjänstens områdespool och Monica har sin grundtjänst i hemteamet Söder. Men sedan 1 juni har de alltså haft fokus på att bidra i pandemin.
–Vi har byggt upp teamet från grunden. Vi har vår samlingsplats på Kålgårdens äldreboende och när vi började fanns det inte ens möbler där. Men nu har vi kommit i ordning och det fungerar väldigt bra.
–Inledningsvis var det väldigt intensivt men sen blev det lugnare i slutet av sommaren och början av hösten. Och sen blev det mycket igen i oktober. Vi förstod tidigt att det skulle komma en andra våg och som tur är gick det fort att samla oss allihop när det blev mer smitta igen.

Det handlar om en levande verksamhet som följer pandemins utveckling och det gäller att hålla sig uppdaterad med nya rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och regeringen.
–Vi har APT en gång i veckan och planerar utifrån situationen just då tillsammans med vår enhetschef Elina Terne. Vi är fyra kollegor från områdespoolen, en processamordnare, två från Hemteam och sen fyller vi på från med kollegor från Områdespoolen beroende på hur mycket resurser som behövs för tillfället. Vi behöver hela tiden ligga steget före.

Vad har varit mest utmanande?

–I början, när det var sommar, var det varmt och jobbigt med skyddsutrustningen men nu har vi vant oss och det har fungerat riktigt bra. Men det är klart att det emellanåt blir ganska svettigt under och om man har glasögon så immar de lätt igen, särskilt när man kommer utifrån kylan. Dessutom är det lite besvärligt när vårdtagarna inte ser hur vi ser ut, ofta ser de ju oss bakom munskydd och visir, som om vi jobbade på ett laboratorium. Och det kan vara svårt att prata med vårdtagare som hör dåligt, då får vi verkligen ta i med alla våra röstresurser.

Hur ser ni på nuläget?

–Vi har verkligen blivit ett starkt team, vi trivs jättebra tillsammans och även om vi såklart önskar att det inte ska bli fler smittade så vill vi fortsätta jobba tillsammans. Nu när det är lite lugnare hinner vi även prata mer med varandra och utbyta tankar och erfarenheter.

Och vad tänker ni om framtiden?

–Det kommer säkerligen ta lång tid innan det blir sig likt och återställt men när det väl blir det hoppas vi att alla har blivit bättre på basala hygienrutiner så att vi slipper andra sjukdomar som t.ex. vinterkräksjukan. Men så länge det finns smittade vårdtagare som behöver oss är vi beredda att fortsätta.

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Tre undersköterskor med skyddsutrustning

Maria, Monica och de andra kollegorna i teamet bär munskydd, visir, långärmade förkläden, handskar och skoskydd vid besök.

Publicerad: