search
Sök
menu
Meny

Vinnare av stadsbyggnadspriset 2018

Stadsbyggnadspriset 2018 går till Pålssons bygg och Landström Arkitekter för de nybyggda flerbostadshusen på Hovslätts ängar. Förutom det prestigefyllda priset vann de även kategorin god arkitektur.

Pålssons Bygg i Huskvarna och Landströms Arkitekter i Stockholm är det som står bakom flerbostadshusen på Hovslätts ängar, som nu vunnit stadsbyggnadspriset 2018 med motiveringen:

En bostadsgrupp med två punkthus och ett underliggande garage har fått en omsorgsfull gestaltning in i minsta detalj. Genom att placera byggnaderna i vinkel skapas ett trädgårdsrum mot en befintlig kulle och ett urbant gårdsrum med torgkvalitéer mot gatan. Detta är en viktig uppgift i utkanten av tätorten där man ofta behöver hantera möten mellan byggnader i olika skalor. Här har man genom skickligt arbete med material och kulör brutit ner de stora byggnadernas skala genom att arbeta med tre tydliga volymer -huvudkropp, toppvåningar och balkonger. Entréer och planlösningar är väl utformade och garaget har fått en diskret placering i souterräng.

– Det känns väldigt hedrande att få det här priset. Det är så här vi vill jobba, att när vi gör något så ska det vara riktigt bra och sticka ut. Vi är många som varit inblandade, inte bara vi som är här idag. Så ett stort tack även till dem, säger Kjell Karlsson på Pålssons bygg.

Priset firar 25-årsjubileum

Stadsbyggnadspriset har delats ut årligen sedan 1994 och i år är det därmed 25-årsjubileum. Priset är till för att främja god byggnadsvård, god arkitektur och goda livsmiljöer i Jönköpings kommun. Förutom stadsbyggnadspriset kammade flerbostadshusen på Hovslätts ängar även hem vinsten i kategorin god arkitektur, medan Villa Majsäter vann i kategorin god byggnadsvård och Bohult i god livsmiljö.

Kategori - god byggnadsvård

Per Jonsson och Sanna Holmgren Jonsson för renovering av enbostadshuset Villa Majsäter, med motiveringen:

En unik och välbevarad fastighet från 1909 som har hittat sina rätta ägare. Med stor lyhördhet för byggnadens patina har en sällsynt varsam renovering genomförts. Denna renoveringsfilosofi visar vad man kan åstadkomma om man lyssnar in byggnadens stämning. Här känner man byggnadens ålder samtidigt som man uppfyller dagens alla krav på bekvämlighet.

Kategori - god livsmiljö

Johan och Lena Ihrman / ark. Ingvar Sels för renovering och tillbyggnad av enbostadshus Bohult 2:11, med motiveringen:

Familjen Bauers sommarvilla och ateljé har fått nya ägare som utvecklat halvön utifrån en ambitiös helhetssyn med återskapade siktlinjer mot vatten, anlagd parkmiljö och väl anpassade uthus. I kombination med ett växthus har man satsat på en innovativ avloppsanläggning som utöver att ta hand om avloppsvattnet även erbjuder goda förutsättningar för odling samt en rofylld miljö.

Anders Landström, Kjell Karlsson och Anders Larsson.

Publicerad: 2019-01-30 08.28