etikett

Publicerad:

”Vi ställer många frågor för att kunna ge bra svar”

etikett

Publicerad:

sdf

Kristina Hederskog är en av kommunens två bygglovkoordinatorer.

Varmare väder väcker idéer om gröna och sköna byggprojekt
– altaner, växthus, spaljéer, staket och uteplatser. Har du ett byggprojekt på gång inför sommaren? Då är det hög tid att tänka på bygglov.

Solen bryter genom molnen och väcker sommarens byggplaner till liv - och telefoner och mejl går varma på bygglovavdelningen.
Frågorna och ansökningarna vi får är ofta kopplade till årstid. Nu framåt sommaren är det många som vill bygga altaner, uteplatser eller växthus och under hösten och vintern är det desto fler som söker om bygglov för kamin och öppen spis, berättar Kristina Hederskog som är bygglovkoordinator på Jönköpings kommun.

Många svar finns på webben

Det första steget för den som ska bygga något är att ta reda på om det kräver bygglov. Ett enkelt sätt att få veta är att spana in den A- till Ö-guide som finns på webben (jonkoping.se), men det går även att höra av sig direkt till bygglovavdelningen. Kristina och hennes kollega Sofia Hammarqvist som också är bygglovkoordinator tillbringar större delen av sin arbetstid med att svara på frågor.

–Vi lyssnar och ställer följdfrågor för at kunna få så bra underlag för handläggning som möjligt. Det är viktigt för oss att vara lyhörda i vår kommunikation så att vi och den som söker bygglov förstår varandra och har samma bild av byggprojektet.

När jag vet att jag behöver bygglov, hur ansöker jag?

–Du använder vår e-tjänst, där laddar du upp handlingar och dokument som behövs när du ansöker om bygglov.

Vad behöver ni veta?

– För att kunna avgöra om du kan få bygglov behöver vi ha information om vad och var du ska bygga, det är bra att komplettera sin fråga med att skicka in en liten skiss.

Hur lång tid tar det innan jag får bygglov?

– Från det att vi fått in alla handlingar som vi behöver för att kunna fatta beslut har vi enligt lag tio veckor på oss att handlägga ditt ärende. Om det inte gäller ett anmälningsärende, exempelvis ett Attefallshus eller en Attefallstillbyggnad, då gäller fyra veckors handläggningstid. Om en handläggare saknar information i din ansökan kan tiden förlängas, även detta enligt lag.
– Så om du har byggprojekt på agendan för sommaren är det hög tid att ansöka om bygglov nu.

Om jag inte kan få bygglov, vad händer då?

– Om vi ser en möjlighet att bygga på ett annat sätt så ger vi tips och så får du justera dina ritningar och skicka in en ny ansökan.

Har du några andra tips till den som vill ha bygglov?

– Det finns mycket bra hjälp att få digitalt. Du kan ställa frågor direkt i e-tjänsten så att vi kan svara och hjälpa dig göra rätt. Det bästa är att ha A- till Ö-guiden bredvid dig när du fyller i ansökan. Ju mer komplett din ansökan är från början, desto fortare kan vi handlägga ärendet och du kan få ditt bygglov. Givetvis kan du också ringa eller komma och träffa oss på bygglovavdelningen.