search
Sök
menu
Meny

Vi utgår från stadskärnans potential för att utveckla hela kommunen

Stadsvy

Jönköping toppar listan över landets mest framgångsrika stadskärnor. Det framgår av Stadsbarometern - en jämförelse av 67 svenska mellanstora till stora stadskärnor, som konsultbolaget WSP har gjort.

WSP har analyserat 67 stadskärnor utifrån bland annat demografi, ekonomi, arbetsmarknad och utbildning. Syftet är att försöka förstå vad som skapar en ekonomiskt stark stadskärna. Resultatet visar att den stadskärna i Sverige som har ekonomiskt bästa förutsättningar är Jönköping.

Gemensamt för de stadskärnor som hamnar högt i studien är att de har stor befolkning samt har en högskola eller ett universitet. Det är också städer där det händer mycket, byggs kontor, skolor och bostäder – och där befolkningen väntas öka.

-Att Jönköpings stadskärna har utvecklats och är en upplevelse är resultatet av långsiktigt och fokuserat arbete, inte bara från kommunen utan även från handlare, restaurang- och fastighetsägare. Utifrån den potential som stadskärnan har, enligt undersökningen, ska vi alla tillsammans forma ett ännu mer attraktivt och framgångsrikt centrum. Samtidigt är det viktigt att vi också efter bästa förmåga, bidrar till utvecklingen av andra centrumdelar inom Jönköpings kommun”, säger stadsdirektör Johan Fritz.

Läs mer om studien.länk till annan webbplats

Läs mer om vår stadsbyggnadsvision – som i projektform utvecklar Jönköping, från tanke till handling:

Publicerad: 2019-10-25 10.59