Danslinjen på Kulturskolan

Siluetter på barn som dansar, illustration.

Här finns information om Kulturskolans danslinje. Dansundervisningen passar både nybörjare och dig som är fortsättningselev.

Danslinjen är för dig som är mellan 6 och 20 år. Danslinjens undervisning bedrivs på Kulturskolan, Tändsticksområdet Jönköping och på Huskvarna Teater.

Danslek - förskolan till årskurs 1

Under lekfulla former får barnen grundläggande dansträning. Med betoning på det lustfyllda övar vi koordination, musikalitet och improvisation till varierande musik

Dansmix - årskurs 2 - 6

Vi provar på olika danstekniker bl.a. Klassisk balett, streetdans, modern/nutida dans och jazzdans.
En lektion består av uppvärmning- teknik, diagonaler samt rörelsekombinationer.

Dansmix för killar - årskurs 4 och uppåt

Vi provar på olika danstekniker i grupp med enbart killar.
Kursinnehåll se dansmix ovan.

Klassisk balett - årskurs 2 - gymnasiet

Baletten är den dansteknik som ligger till grund för nästan all konstnärlig dans. Vi arbetar med grunderna i balett. En balettlektion innehåller teknikövningar vid stången och på golvet samt förflyttningssteg som t.ex. hopp, piruetter m.m. I den klassiska baletten strävar man efter lätthet smidighet och harmoni i samspel med rörelserna.

Commercial hiphop - årskurs 6 - gymnasiet

Streetdance uppkom på gatorna och har sedan utvecklats vidare i olika studios hos professionella dansutövare och kallas då för Commercial hiphop. Vi arbetar med olika rörelsekombinationer till musik. Musiken varierar från soul, hiphop och rap till det senaste på hitlistan. Vi lägger stor vikt vid uppvärmning/ styrka där det ingår olika former av isolationer och fokuserar sedan på teknik och koreografi.

Modern-Nutida dans - årskurs 6 - gymnasiet

Dansen är inte bunden till någon speciell musikstil men förknippad med experiment med kropp, tid, rum och musik. Du får utveckla kroppens uttrycksförmåga med betoning på andning,
spänning/avslappning och golvkontakt. Balans och tyngd i rörelserna och olika sätt att förflytta sig. Här arbetar vi med improvisation och olika danskombinationer.

Jazzdans - årskurs 6 - gymnasiet

Jazzdans har sina rötter i den afrikanska dansen. Den har med tiden utvecklats och består idag av många olika stilar, allt ifrån den klassiska till en mer street/funk influerad stil. Jazzdansens teknik bygger på bl. a rytmkänsla, musikalitet och smidighet. En lektion består av uppvärmningsteknik samt diagonaler och danskombination.

Dansensemblen - repertoargruppen Pirouette

Den här kursen riktar sig till dig som har flera års dansträning och vill fördjupa dina kunskaper inom danskonsten under ett läsår eller längre. Kursen innehåller bl a danshistoria, anatomi, komposition, samt förberedelse inför högre yrkesstudier. För att söka krävs det att du dansar klassisk balett och någon av teknikerna jazzdans alt modern nutida dans på högre nivå– gärna båda.

Senast granskad/publicerad: