Träblås

Här kan du läsa om våra kurser i träblåsinstrument

Du kan välja dessa instrument från årskurs 2

Saxofon

Saxofonen är gjord i mässing och är ett rörbladsinstrument. Det finns fyra vanliga medlemmar i saxofonfamiljen. Sopran, alt, tenor- och barytonsaxofon. Instrumentet uppfanns på slutet av 1800-talet och har en viktig roll inom orkester och storband men är också ett ofta använt soloinstrument. Saxofonen hörs idag både i populär, klassisk, folk-, världs- och jazzmusik.

Klarinett

Klarinetten är oftast gjord i trä och är ett rörbladsinstrument. Klarinetten har en lång tradition ända från 1600-talet och har utvecklats sen dess. Instrumentet har en tradition som soloinstrument i klassisk musik men används även flitigt i orkestrar. Klarinetten är ett mångsidigt instrument som används inom flera olika musikstilar allt från populär, klassisk, folk-, världs- och jazzmusik.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är oftast gjord i metall med silveröverdrag. Det finns fyra vanliga medlemmar i tvärflöjtsfamiljen. Den minsta som har ett högre omfång är piccolaflöjten, därefter den vanligaste tvärflöjten och de djupare instrumenten är alt- och basflöjt. Tvärflöjten är ett gammalt instrument som har rötter i olika kulturer över nästan hela världen. Instrumentet är vanligt som soloinstrument men spelar också en viktig roll i orkester. Tvärflöjten hörs idag både i populär, klassisk, folk-, världs- och jazzmusik.

Blockflöjt

Blockflöjten är ett utmärkt instrument. Tack vare blockflöjtsfamiljens olika storlekar kan man tidigt få chansen att spela tillsammans. Sopran- alt-, tenor-, bas- och piccolablockflöjten. Blockflöjten används inom folkmusik såväl som klassisk musik, men också inom pop/visa. Instrumentet används naturligtvis också som soloinstrument.
Det finns en rik repertoar att tillgå.

Träblåsinstrument finns att hyra på Kulturskolan. (ej blockflöjt)

Senast granskad/publicerad: