Elevhälsan

Här hittar du information om Elevhälsan som arbetar främst förebyggande och hälsofrämjande men också åtgärdande för att stödja elevernas utveckling.

Elevhälsa är en viktig och integrerad del av lärandet i skolan. Elevhälsan har som mål att skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för alla elever. All kontakt med Elevhälsan är frivillig och bygger på ett nära samarbete med vårdnadshavare och övrig elevhälsopersonal som arbetar tillsammans för att främja elevers hälsa.

Elevhälsans professioner är: specialpedagoger, speciallärare, skolsköterskor, skolläkare, skolkuratorer, skolpsykologer.

Samverkan för elevens bästa

För att alla elever ska få utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar krävs det samverkan, speciellt mellan lärare och Elevhälsan. Om eleven inte når målen eller om det finns andra behov av stöd i skolan finns det en tydlig stödprocess som skolan arbetar efter.

Elevhälsan dokumenterar arbetet i ett digitalt dokumentationssystem som heter Prorenata.

Elevhälsoteamet

När du som elev eller vårdnadshavare behöver prata med någon i skolan kan du alltid vända dig till någon i elevhälsoteamet.

Du behöver inte fundera över vem du ska kontakta - det viktiga för oss är att finnas till hands.

Skolsköterskan

Under skoltiden har du och ditt barn möjlighet att få träffa skolsköterskan flera gånger.

Ditt barn får vid olika tillfällen en inbjudan till hälsobesök och vaccination. Skolsköterskan erbjuder hälsobesök i förskoleklass och där möter skolsköterskan eleven tillsammans med vårdnadshavare. Därefter får eleverna träffa skolsköterskan i årskurs 2, 4 och 7 i grundskolan samt i årskurs 1 på gymnasiet. Erbjudande om vaccination enligt det svenska vaccinationsprogrammet sker under skoltiden.

Alla elever har också möjlighet att söka upp sin skolsköterska under skoldagen om man skulle vilja prata om något särskilt.

Både elever och föräldrar är alltid välkomna till skolsköterskan med frågor av olika slag. Det kan exempelvis handla om ont i magen eller huvudet, oro, ledsenhet eller frågor om hälsa och livsstil. Vi kan också hjälpa dig/er vidare till andra mottagningar eller personer om det behövs.

Skolläkare

Skolläkaren träffar elever som avviker från normal tillväxt och utveckling. Vidare träffar skolläkaren elever med medicinska problem som påverkar skolgången.

Skolsköterskan och skolläkaren har ett nära samarbete, kontakt till skolläkare går via skolsköterskan.

Skolkurator

Skolkurator arbetar för att skapa en god miljö för elevers hälsa, lärande och utveckling. Du som vårdnadshavare eller elev är välkommen att vända dig till kurator när ni behöver stöd och vägledning eller har bekymmer som oroar. Vi tar emot alla frågor och funderingar, och kan även hjälpa dig vidare till andra om det behövs.

Specialpedagog

Specialpedagogen följer upp och stödjer elevers lärande mot målen, bland annat genom handledning till lärare och utveckling av lärmiljöer. Specialpedagog ansvarar för att utreda vilket behov av stöd ditt barn har i skolan, om de stödinsatser som lärarna prövat inte skulle vara tillräckliga. Specialpedagogen ansvarar också för beslut om åtgärdsprogram om ditt barn är i behov av särskilt stöd.

Speciallärare

Specialläraren undervisar elever, individuellt eller i grupp, utifrån sin spetskompetens inom matematik- eller språk/läs- och skrivutveckling. Specialläraren arbetar också för att utveckla lärandemiljöer. Specialläraren ansvarar för utredning av ditt barns behov av särskilt stöd, om frågeställningen främst är ämnesspecifik. Specialläraren ansvarar också för åtgärdsprogram när så är aktuellt.

Skolpsykolog

Tillsammans med övrig elevhälsa ska skolpsykologen arbeta för en god miljö för elevers hälsa, lärande och utveckling.

Alla grundskolor har en psykolog kopplad till sitt elevhälsoteam och varje psykolog arbetar mot tre till fem skolor. Psykologen i skolan arbetar främst med att stötta skolans personal i deras arbete mot eleverna via konsultation, handledning och utbildningar.

Psykologen ansvarar också för att göra utredning när skolan misstänker att en elev har rätt att läsa i anpassad grundskola. Kontakt med skolpsykolog går via skolans elevhälsoteam.

Skollogoped

På utbildningsförvaltningen finns legitimerade logopeder som arbetar med att stötta personal i grundskola och anpassad grundskola inom områdena tal, språk och kommunikation. Logopederna erbjuder konsultation, handledning och kompetensutveckling kring dessa områden.

Skollogopederna genomför inga utredningar för att ställa diagnos. Logoped arbetar på uppdrag av rektor och kontakt sker genom ansökan via skolornas elevhälsoteam.

KONTAKT

För hjälp med direktnummer till skolpersonal - ring

Kontaktcenter

Telefon: 036-10 50 00

Senast granskad/publicerad: