search
Sök
menu
Meny

Hälsa, rörelse och mat vid Älgstigens förskola

Vi tycker det är viktigt att barn rör på sig och får mycket frisk luft. Genom att ha tillgång till gymnastiksalen 3 gånger i veckan, gör vi det roligt att röra på sig och träna sin kropp! Det är viktigt för oss att ha kul!

Det skall vara massa lek och rörelse tillsammans med kompisar; att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta!

Vi använder vår närmiljö till att promenera i, vi har en bra skog med många rötter att kliva över och roliga träd att klättra i.

Vår gård är bra att vistas på då den innehåller många kullar, små vägar att cykla på och möjligheter till att leka med vatten och sand.

Fler av personalen på vår förskola har gått särskilt utbildning där de har lärt sig rolig gympa till musik för små barn, MINI-RÖRIS från friskis och svettis.

MINI-RÖRIS är ett gymnastikpass anpassat  för barn i yngre åldrar som Friskis och svettis har skapat. Hela programmet tar 20 minuter och handlar om kondition, styrka, rörlighet, balans och avslappning. Det är en medryckande musik till som inspirerar till rörelse både för barn och vuxna.

bild på kompisgungan, grillplatsen och skogen

Hälsa och matsedel

På förskolan har vi arbetat mycket med att ändra den matsedel vi har haft från att innehålla mycket socker till att ge barnen så lite socker som möjligt.

Förr, några år tillbaka i tiden fick ofta barn på förskolan mat som var sötat med socker, men vi har sett att barn kan tycka om mat utan all socker, och det positiva är att barnen blir piggare och lugnare. Vi har tagit bort alla krämer och söta soppor som serverades till mellanmål. Vi arbetar mot att ge barn så lite socker som möjligt och vi har haft ett samarbete med kostrådgivare Susanne Dalsätt om hur vi kan minska socker intaget men att maten smakat gott ändå.

Till frukost serverar vi vanlig fil med havre kuddar eller havregryns gröt. Till mellanmål kan det bli grillad korv med grovt korv bröd, som är grillad ute på vår gårdsgrill.