search
Sök
menu
Meny

Nordskogens Historia

Nordskogens skola har en lång historia. På skolgården kan vi se grunden av den gamla skolbyggnaden och vår nuvarande matsal/gymnastiksal var skolhus redan 1890.

Nordskogens skola för 100 år sedan
Nordskogens skola 1950

Alla fick inte rum i Kyrkskolan så undervisningen i södra delen av socknen skedde i hemmen av läraren. Det var inte alltid så lätt att samla alla barnen och få rum i något av de små torpen där det samtidigt kunde vara arbetande föräldrar och livliga småsyskon.

Första skolhuset byggs 1890

1878 löste man problemet genom att hyra övervåningen på torpet Nordskogen som hade en lanthandel på nedre våningen. 1879 tillträdde den första utbildade läraren på skolan.Befolkningen begärde emellertid ganska snart att ett nytt skolhus borde byggas och 1890 stod ett nytt skolhus färdigt, vår nuvarande matsal, gymnastiksal och personalrum.

I början av 1900-talet ökade barnantalet och man var tvungen att planera för ytterligare en skola. Ett missionshus inköptes och flyttades till Nordskogen där det stod färdigt 1911. Detta låg nedanför vårt nuvarande skolhus, i backen och kallade "gula villan". Det revs 1973. Det nuvarande skolhuset byggdes 1970  och renoverades 2000.

Nordskogens skola 100 år

2011 firade vi Nordskogens skola 100 år. Vi jobbade med alla elever under hela terminen med detta tema och avslutade i maj med en utställning och en fest. Vi bjöd in familjerna och även allmänheten till vårt firande. Gamla elever dök upp som nu var nästan 90 år gamla! En jättefin dag med många minnen som vi fick dela med besökarna. Vi fick även besök av Jonny Lilja som visade intressanta bilder från förr om Hakarp och Nordskogens historia.