search
Sök
menu
Meny

Gruvan, tema för Naturskolan

Detta tema genomförs i Tabergsgruvan. Vi berättar om bergets och gruvans historia. Med hjälm och ficklampa går vi sedan in i gruvan på en spännande tur och kanske får vi höra Bergsfrun som bor i berget.

En grotta

Detta tema erbjuder vi endast under perioden 1 maj till mitten av oktober. Platsen är Tabergsgruvan i Taberg. Temat passar förskoleklass till och med årskurs 6. Nedan hittar du information om hur lång tid temat tar, vilka aktiviteter vi gör och vilken koppling temat har till Läroplanen.

Tidsåtgång

Temat tar totalt 60 min. Vi börjar en kortare stund utanför gruvan, ca 15 min, och går sedan in i gruvan.

Maxantal: 25 elever

Aktiviteter i temat Gruvan

Gruvan är en spännande miljö. Temat börjar utomhus med lite information om berget. Därefter är det dags att ta på sig en hjälm och utrusta sig med en ficklampa, som vi lånar ut. Inne i gruvan berättar vi om gruvarbetet och tittar på kulturlämningar som finns kvar i gruvan. Och vem vet, kanske får vi också höra Bergsfrun som enligt sägnen vaktar gruvan och berget. 

Kostnad

Tema Gruvan kostar lite mer än övriga teman i Naturskolan. Detta på grund av att Naturskolan betalar en avgift till föreningen Tabergs gruvguider för att få visa gruvan och för att få låna ficklampor och hjälmar.   

Kläder och skor

Det är kyligt i gruvan oavsett om det är varmt i luften ute. Varma kläder behövs och rejäla skor som tål att bli lite smutsiga. Oftast är fladdermössen utflugna från gruvan, men vissa tider på året kan enstaka fladdermöss finnas kvar (tidig maj och sen september).

Temats koppling till Läroplanen

I centralt innehåll för Samhällsorienterande ämnen årskurs 1-3

  • Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

I centralt innehåll för Historia årskurs 4-6

  • Sveriges och Nordens ekonomiska och kulturella globala utbyte, till exempel i form av järnexport och genom resor till Asien.