search
Sök
menu
Meny

Vuxenutbildning

illustration i blått, gult och rött föreställande en fot med gympadoja som tar ett kliv mot mitten. Ovanför står texten Få en en fot.

Ta första steget – gå en ny utbildning. Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun erbjuder en mängd olika utbildningar, både enskilda gymnasie­kurser och yrkesutbildningar. Och du kan söka under hela året.

Vill du börja studera? Gå en ny utbildning? Ta ny karriärväg? Inom den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa enskilda gymnasiekurser eller en hel yrkesutbildning. Du kan även läsa svenska för invandrare (sfi), grundläggande vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna (lärvux).

Webbinarie om väktarutbildningen via Vuxenutbildningen, Jönköpings kommun.


Måndag den 19 April kl 10.00 – ca 10.45

Här ansluter du till webbinarietlänk till annan webbplats

Ni kommer att få veta mer om yrket och utbildningen som väktare. Ett aktivt och socialt yrke där utövarna inger trygghet, säkerhet och förebygger brott!

 • Vilka är vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrket?
 • Hur ser efterfrågan ut om man läst väktarutbildningen och söker jobb som väktare eller ordningsvakt?
 • Vad är bra att ha för egenskaper om man ska jobba inom ett säkerhetsyrke som väktare?
 • Hur är utbildningen upplagd?
 • Hur är det att studera som vuxen och vilka hjälpmedel kan man få?
 • När kan man ansöka?
 • Vilka förutsättningar finns för att kunna söka?
 • Vad finns det för utvecklingsmöjligheter efter utbildningen?

Vi ska försöka ge er svar på dessa frågor och hoppas ni får inspiration till yrket!

Informationen är 20 minuter därefter har vi en chatt där ni kan ställa frågor till oss.

Varmt välkomna!
Adam och Madeleine, Studie-och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen, Jönköpings kommun

Vägledningscentrum finns nu digitalt

Mellan kl 16–18 följande tisdagar:

 • 20 april
 • 27 april
 • 11maj
 • 25 maj
 • 8 juni

Anslut här för att träffa studie-och yrkesvägledarelänk till annan webbplats

Vem kan söka?

Du kan söka vuxenutbildning från 2:a kalenderhalvåret det år du fyller 20 alternativt om du har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan. Om du inte är bokförd i Jönköpings kommun men vill studera här, kontakta din hemkommun.

Ansök till vuxenutbildning

Studiestarter för vuxenutbildning 2021

Mellan den 26 mars–26 april kan du ansöka till kursstarten 31 maj.

Vägledningscentrum öppet för studie- och yrkesvägledning via besök och telefon

Vägledningscentrum är öppet för besök, måndag–torsdag kl 10–13. Du är också välkommen att ringa under samma tid. Vill du träffa oss digitalt finns möjlighet till videosamtal.

Vi följer folkhälsomyndighetens restriktioner vilket innebär att vi håller avstånd och har endast en person åt gången i lokalen. Undvik att ta med dig barn.

Kontaktuppgifter till Vägledningscentrum

Studiebesök hos utbildningsanordnare inställda

Under den pågående pandemin har vi ställt in möjligheten till studiebesök hos våra utbildningsanordnare tills vidare.

Anpassad undervisning med anledning av corona och covid-19

Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vuxenutbildning för att begränsa smittspridningen av covid-19.

Det innebär att teoretiska moment i utbildningarna i större utsträckning kan komma att genomföras på distans från och med 10 augusti 2020. Kursmoment som genomförs på skolan sker i mindre grupper med social distansering.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Så här söker du en vuxenutbildning

Du söker alla kurser och utbildningar via ansökan under "E-tjänster" här på sidan. Undantaget är om du har skyddade personuppgifter. Då görs ansökan hos Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping.

Ansökan till vuxenutbildning

Klicka på länken till ansökan till vuxenutbildning, logga in med ditt personnummer och Mobilt BankID, välj ansökan vux, därefter väljer du i listan inom vilket område ni ska ansöka.

Exempel: om du vill läsa engelska 5 klickar du på studieförberedande gymnasiala kurser, välj därefter svenska och övriga språk sen engelska 5.

Sökande från Mullsjö kommun

Detta gäller för dig som ansöker från Mullsjö kommun:

 • När du kontaktat oss mejlar vi dig en blankett, om du inte har möjlighet att ladda ner ansökan från Mullsjö kommuns hemsida.
 • Du fyller sen i blanketten. Skicka/mejla därefter blankett med ev kopia på tidigare betyg till någon av oss studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Jönköping.
 • När vi har kontrollerat din ansökan skriver vi under och du får en scannad kopia via mejl. Du skickar därefter kopian till Mullsjö kommun för bedömning/vidare hantering.

Inloggning för personal

Personal på arbetsplatsen loggar in via intranätet, se boxen Mina system och tjänster, länken Tieto Education.

Du som inte har intranätet som startsida i din webbläsare, har istället en ikon på skrivbordet i datorn som går direkt till intranätet.

Inloggning för personal utanför kommunens datanät (t.ex. hemifrån) och extern personal (utbildningsanordnare)länk till annan webbplats

Betygskomplettering till högskolestudier

Du som har läst på Kommunal Vuxenutbildning innan 2016 bär själv ansvar för att antingen ladda upp dina betyg på www.antagninge.se. Om det inte fungerar att ladda upp kan du skicka in betyg för att komplettera din ansökan för högskolestudier. Betyg utfärdade efter 2016 skickas automatiskt. Du som ska söka Yrkeshögskola bär däremot själv ansvar för att komplettera med dina betyg till sökt utbildning. De flesta YH har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen

Betygen ska skickas till:
Antagningsservice
R 312
106 53 STOCKHOLM

Bedömning av utländsk utbildning

Har du en utländsk utbildning och undrar vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet? Då ska du kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR). För att högskoleverket ska kunna bedöma din utländska utbildning krävs en examen från slutförd utbildning. Läs mer om detta på UHR:s hemsida:

Bedömnings av utländsk utbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

CSN-berättigade studier

Studier på grundläggande nivå och på gymnasienivå är CSN-berättigade. Det innebär att du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. Mer info finns på webben och en film visar hur det fungerar att söka för studier i Sverige.

CSN:s webbplatslänk till annan webbplats

Studiestartsstöd – för dig som är arbetslös (CSN)länk till annan webbplats

Studiemedel för studier i Sverige (CSN) - filmlänk till annan webbplats


Vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare

Ett vägledningssamtal kan ge dig insikt och förståelse kring dina intressen, färdigheter, kunskaper och möjligheter. Du kan t.ex. få hjälp med vägledning inför studie- och yrkesval, information om hur du uppnår gymnasieexamen/slutbetyg från kommunal vuxenutbildning, eventuell möjlig validering, om studieekonomi, ansöknings- och informationsmaterial till högskola, YH-utbildningar med mera.

Du är välkommen att besöka Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping eller boka tid för samtal. Ett vägledningssamtal tar ca 45-60 minuter.

Obs! På grund av skärpta restriktioner för att minska smittspridning av covid-19 är Vägledningscentrum stängt 21 december–24 januari. Information och vägledning genomförs digitalt och per telefon.

Information om Vägledningscentrum och kontakt med studie- och yrkesvägledare

Yrkesguiden - Arbetsförmedlingens digitala tjänst

Yrkesguiden är en digital tjänst som hjälper till med smarta yrkesval och att hitta vägar till en ny karriär. Tjänsten passar dig som är i behov av karriärvägledning, från arbetssökande till dig som funderar på nästa steg i din karriärutveckling. Yrkesguiden bidrar till medvetna karriärval, utifrån dina egna intressen och förutsättningar, såväl som utifrån arbetsmarknadens efterfrågan och erbjudanden.

Yrkesguiden beskriver omkring 350 yrken och 20 yrkesområden med information om framtidsutsikter, löneläge och utbildningsvägar. Dessutom har tjänsten automatisk översättning och stöder cirka 100 olika språk.

Yrkesguiden levereras i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Yrkesguiden - en hjälp i yrkesval och vägledning till en ny karriärlänk till annan webbplats

Kontakt

Vägledningscentrum
Telefon: 036-10 50 00

Telefontid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00–13.00 och 14.00–16.00

Besökstid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00-13.00

Vuxenutbildningsenheten
551 89 Jönköping
vagledningscentrum@jonkoping.se